Πιπεριές: Δύσκολοι καιροί

50 λεπτά για τη φλάσκα, στα 1,20 η Φλωρίνης

Σημάδια ανοδικής αντίδρασης δείχνουν εδώ και λίγες ημέρες οι τιμές της πιπεριάς θερμοκηπίου προσφέροντας μια μικρή, αλλά πολύτιμη ανάσα στους παραγωγούς, οι οποίοι, ωστόσο, εξακολουθούν να μιλούν για μία από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία που πολλαπλασίασε τις κοπές, η απώλεια της ρωσικής αγοράς εξαιτίας του εμπάργκο και, επιπλέον, η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση του προϊόντος με ευνοϊκούς όρους για τους καλλιεργητές.

Αυτό το διάστημα η αγορά «μονοπωλείται» από τα μεγάλα κρητικά θερμοκηπιακά συγκροτήματα, με την πιπεριά Φλωρίνης να κατορθώνει να αναρριχηθεί στο 1,20 ευρώ το κιλό και τη φλάσκα –που αποτελεί και την πλειονότητα της εγχώριας παραγωγής– να πιάνει, έστω και με το ζόρι, τα 50 λεπτά το κιλό. Οι τιμές είναι σαφώς καλύτερες από το 1 ευρώ, με το οποίο «φλέρταρε» η Φλωρίνης πριν από λίγους μήνες και, βεβαίως, τα 35 λεπτά, στα οποία είχε φτάσει να πωλείται η φλάσκα. Ωστόσο, απέχουν κατά πολύ από το 1,70 ευρώ και τα 70 και πλέον λεπτά, που ήταν οι αντίστοιχες τιμές πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φλωρίνης είναι η «ανερχόμενη δύναμη» των ποικιλιών, με τα στρέμματα να παρουσιάζονται φέτος αυξημένα έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι, προσφέροντας ως βασικότερο κίνητρο την υψηλότερη τιμή, αλλά και τον έντονα εξαγωγικό της χαρακτήρα. Γιάννης Τσατσάκης

Περισσότερες οι κοπές, χαμηλότερες οι τιμές

Ζορίζονται οι πιπεριές «Πριν από λίγα χρόνια, η Φλωρίνης έφτανε αυτό το διάστημα τα 3 ευρώ στον παραγωγό και η φλάσκα έπιανε έως και τα 2,70 ευρώ το κιλό. Βεβαίως, αυτά ανήκουν στο παρελθόν», λέει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, προσθέτοντας ότι σήμερα η πράσινη πιπεριά κινείται μεταξύ 40 και πλέον λεπτών.

«Η παρατεταμένη καλοκαιρία, αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχουν αλλάξει τα πράγματα. Τέτοια εποχή, άλλες χρονιές κόβαμε δύο φορές τον μήνα, σήμερα οι καλλιεργητές κόβουν ακόμα και τέσσερις φορές τον μήνα, ενώ οι τρεις κοπές τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο», εξηγεί ο κ. Χαλκιάς.

«Για να ανέβει λίγο η πιπεριά, πρέπει να κάνει αρκετό κρύο, ώστε να μειωθούν οι ποσότητες που διοχετεύονται στην αγορά. Όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο χειμώνας είναι γλυκός και βλέπουμε ότι, μετά από δυο-τρεις μέρες παγωνιάς, ο καιρός γυρίζει πάλι», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δαμάης, έμπορος από τον Νομό Αττικής. «Με έναν πιο νορμάλ καιρό, οι φλάσκες ξεκινούσαν από τα 50 ή 60 λεπτά το κιλό και ανέβαιναν ψηλότερα στην πορεία, κρατώντας το 1 ευρώ το κιλό, ακόμα και παραπάνω, όταν είχαμε χιονιά. Αντίθετα, φέτος, φτάσαμε κάποια στιγμή να αγοράζουμε ακόμα και με 30-35 λεπτά το κιλό στην κλούβα», συμπληρώνει.

Κάνουν παιχνίδι οι κρητικές

Ζορίζονται οι πιπεριές Η πρόσφατη επιδείνωση του καιρού, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εμπορικής σεζόν για την Πρέβεζα και την Πελοπόννησο, λειτούργησαν… λυτρωτικά για τις κρητικές πιπεριές, που ουσιαστικά έμειναν μόνες τους να κάνουν παιχνίδι στην αγορά, καθώς οι τιμές «τσίμπησαν» ελαφρώς. «Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε μια μικρή αύξηση για τη Φλωρίνης, που κινείται μεταξύ 1,05 και 1,20 ευρώ το κιλό αναλόγως ποιότητας, όταν πριν από λίγο καιρό φτάσαμε να την πουλάμε ακόμα και λιγότερο από 1 ευρώ, δηλαδή κάτω του κόστους», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Μανώλης Ανδριγιαννάκης, πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου. «Λόγω του κρύου, μειώθηκαν κάπως οι ποσότητες, καθώς έκοψαν λιγότερο οι καλλιεργητές. Τα κουπάκια είναι είναι στο 1 ευρώ, ενώ οι πράσινες φλάσκες μεταξύ 40 και 50 λεπτών στον παραγωγό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ χειρότερα σε σχέση με πέρυσι. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε 50-60 λεπτά κάτω», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς ήρθε να επιτείνει το πρόβλημα. «Οι εξαγωγές στις υπόλοιπες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία και Βαλκάνια, κατά κύριο λόγο) πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται όπως και πέρυσι, ωστόσο δεν μπορέσαμε να βρούμε εναλλακτικές για την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Άλλωστε, υπάρχει και αρκετό προϊόν από την Τουρκία, την Ισπανία, καθώς και άλλους ‘‘παίκτες’’», τονίζει.

Η δυστοκία των καταναλωτών

Ζορίζονται οι πιπεριές Αρνητικό ρόλο παίζει και η οικονομική δυστοκία των καταναλωτών, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά:  «Παρατηρούμε την κίνηση να πέφτει κάθε φορά προς το τέλος του μήνα, κάτι που βεβαίως δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι τα λεφτά των καταναλωτών εκείνη την περίοδο τελειώνουν. Ο κόσμος κοιτάει να προμηθευτεί τα απαραίτητα, κάτι που είναι εύλογο».

Η θερμοκηπιακή πιπεριά αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ποσοτήτων στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο 70% να αντιστοιχεί στην υπαίθρια. Η Φλωρίνης θεωρείται η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη ποικιλία, κερδίζοντας σχεδόν σε όλες τις περιοχές (Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη) στρέμματα εις βάρος της φλάσκας, η οποία ωστόσο παραμένει η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα. «Υπάρχει, πράγματι, ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τη Φλωρίνης τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ο οποίος πέρυσι εξήγαγε για πρώτη φορά την εν λόγω ποικιλία στη Σλοβενία. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι εξαγωγικές δυνατότητές της δεν είναι απεριόριστες».

Ανερχόμενη δύναμη η Φλωρίνης

Η πιπεριά θεωρείται από τα πλέον ευαίσθητα κηπευτικά και χρειάζεται προσοχή στην άρδευση. Επιπλέον, το κόστος της δεν είναι αμελητέο, καθώς μια καλή παραγωγή απαιτεί την κατάλληλη θρέψη για να δώσει καλές αποδόσεις, ωστόσο είναι πιο «οικονομική» σε σχέση, για παράδειγμα, με το αγγούρι. Σύμφωνα με τη γεωπόνο του ΑΣ Κηπευτικών Κουντούρας, Αλεξία Γιανναδάκη, ένα λογικό κόστος της θερμοκηπιακής καλλιέργειας για την πιπεριά πρέπει να προσδιορίζεται μεταξύ 5.500 και 6.000 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά την ίδια, μια μέση απόδοση στην περιοχή για τη Φλωρίνης είναι 10 τόνους/στρέμμα, για τη Φλάσκα 15 τόνους/στρέμμα και για την καυτερή 16 τόνους/στρέμμα.

Γιάννης Τσατσάκης