Ζυγαριές και GPS το 24ωρο μάτι του μελισσοκόμου

Η εφεύρεση Λαρισαίου παραγωγού που σώζει τις κυψέλες

Λύση στο πρόβλημα των κλοπών μελισσοκυψελών, το οποίο στη Θεσσαλία είναι ιδιαίτερα έντονο, υπόσχεται να δώσει μια καινοτόμος εφαρμογή που εφηύρε ο Λαρισαίος Βασίλης Στάμος. Πρόκειται για συστήματα GPS και ηλεκτρονικές ζυγαριές, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στη μελισσοκυψέλη και δίνουν τη δυνατότητα για τη μεταφορά δεδομένων με την αποστολή ενός μηνύματος SMS ή με ένα e-mail ή ακόμη και με τη χρήση της online εφαρμογής.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο Βασίλης Στάμος και οι συνεργάτες του στο ebeezzz διαπίστωσαν ότι στην αγορά υπήρχαν (και ακόμη υπάρχουν) προϊόντα που είναι πάρα πολύ ακριβά και υπήρχε μία αναντιστοιχία στις υπηρεσίες που προσέφεραν: πολύ ακριβά, αλλά φτωχές υπηρεσίες. Έτσι, δημιούργησαν μια ζυγαριά για μελισσοκομική χρήση από το μηδέν, με καινοτόμες λειτουργίες, όπως η προστασία κλοπής των κυψελών, η δυνατότητα να πάρουν απόβαρο όταν προσθέτουν πάτωμα (όροφο) στα μελίσσια, χωρίς να χαθεί η μέτρηση του καθαρού βάρους που υπήρχε μέχρι τότε.

Ακόμη, η ηλεκτρονική ζυγαριά βοηθά στην αποστολή δεδομένων σε παραπάνω από 100 χρήστες και παρέχει τη δυνατότητα για μέτρηση όποτε θέλει ο μελισσοκόμος. Εκτός της ζυγαριάς, μπορεί να τοποθετηθεί και αυτόνομο σύστημα GPS με ακρόαση χώρου, αλλά και σύστημα που μπορεί να παγιδέψει ασύρματα μέχρι 300 κυψέλες και να λαμβάνει δεδομένα απ’ όλες, όπως θερμοκρασία, υγρασία, αλλά και ειδοποίηση σε περίπτωση κλοπής. Και όλα αυτά χωρίς να γίνει χρήση έτοιμων ηλεκτρονικών συστημάτων που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά με σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών της ομάδας ebeezzz.