Το πρώτο ηλεκτρονικό μητρώο δέντρων από το ΤΕΙ Ηπείρου

Ηλεκτρονική ταυτότητα και ... ΑΜΚΑ για τα δέντρα;

Το πρώτο ηλεκτρονικό Μητρώο δέντρων από το ΤΕΙ Ηπείρου

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλα είναι εφικτά, και το πρώτο ηλεκτρονικό Μητρώο δέντρων στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του ΤΕΙ Ηπείρου που υλοποίησε τo πρόγραμμα «Urban: Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βέλτιστης Διαχείρισης, Προστασίας και Αξιοποίησης του Αστικού και Περιαστικού Πράσινου» με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη και καταγραφή της αστικής βλάστησης των αστικών δενδροστοιχιών στους δήμους Ιωαννιτών, Άρτης, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, κατά την οποία γίνεται αποτύπωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας στον τομέα του Urban Foresting, με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των νέων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

«Δημιουργήσαμε ένα δικό μας λογισμικό, μία πλατφόρμα όπου και είναι καταγεγραμμένα τα δέντρα. Θα έλεγα χαριτολογώντας ότι πλέον το κάθε δέντρο έχει το δικό του ΑΜΚΑ!» εξηγεί στο ypaithros.gr ο Δρ. Γρηγόριος Βάρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, ένας εκ των προτεργατών της μελέτης.

Στην ιστοσελίδα του urbantreemanagement ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ανοίξει τον ψηφιακό χάρτη του δήμου που τον ενδιαφέρει, να δει τα δέντρα του αστικού ιστού, και να πάρει αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά, από την ονομασία και την τοποθεσία του μέχρι το ύψος και τη διάμετρό του!

«Οι δήμοι θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν πόσο οξυγόνο παράγουν και πόσο διοξείδιο του άνθρακα κατακρατούν τα δέντρα της πόλης τους. Και ανάλογα να προχωρήσουν είτε στη συμπλήρωση δέντρων είτε στην αφαίρεση στοιχείων με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυση του αστικού πρασίνου» εξηγεί ο κ. Βάρρας.

Εν τω μεταξύ, στο Διεθνές Οικολογικό Συνέδριο ECOPROWATER 2015 στην Ιταλία, η ερευνητική εργασία απέσπασε το πρώτο βραβείο για την πρωτοτυπία της, ενώ ξεκίνησαν συζητήσεις για συνεργασία με μεγάλο αμερικανικό οργανισμό όπως το open tree map.

Γεωργία Μπόχτη