Έλλειψη ενημέρωσης στους αμυγδαλοπαραγωγούς

Παρά τα προβλήματα, ευοίωνες οι προοπτικές της αμυγδαλιάς 

Ημερίδα για την αμυγδαλιά στην Λάρισα

Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, τα αγρονομικά στοιχεία και οι προοπτικές της καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας απασχόλησαν χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤΕΕ με πρωτοβουλία του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας. 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ε.Βέλλιου, Γ. Νάνου και Ν. Παπαδόπουλου, για την καλλιέργεια και την αντιμετώπιση των σημαντικότερων εχθρών της αμυγδαλιάς, με ιδιαίτερη αναφορά τα σημαντικά φυτοπαθολογικά προβλήματα. 

Αναλυτικότερα ο καθηγητής κ. Νάνος περιέγραψε τον ορθό τρόπο εγκατάστασης ενός νέου αμυγδαλεώνα και τις κυριότερες σήμερα ποικιλίες, καθώς και τα διαθέσιμα υποκείμενα σε συνδυασμό με τον απαραίτητο επικονιαστή και τις αποστάσεις φύτευσης. Αναλύθηκε ακόμη το θέμα της νέκρωσης των οφθαλμών στην ποικιλία Τέξας και η σημασία της διαμόρφωσης των νεοφυτεμένων δενδρυλλίων από τους πρώτους μήνες από την εγκατάσταση. Τέλος ο κ. Νάνος τόνισε την ορθή λιπαντική αγωγή και τις ανάγκες της αμυγδαλιάς σε ανόργανα θρεπτικά, καθώς και τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης του εδάφους και των ζιζανίων.

Ο καθηγητής κ. Νίκος Παπαδόπουλος από την πλευρά του μίλησε για την αμυγδαλιά «η οποία αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια με μεγάλα περιθώρια επέκτασης και γενικότερα συνεισφοράς στο εισόδημα των παραγωγών. Οι τιμές των αμυγδάλων τα τελευταία έτη είναι ιδιαίτερα υψηλές και έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς στην εγκατάσταση νέων φυτειών. Στα σημαντικότερα εντομολογικά και δισεπίλυπτα προβλήματα φυτοπροστασίας συμπεριλαμβάνεται η αντιμετώπιση του ευρυτόμου της αμυγδαλιάς και του κοκκοειδούς Spaerolecanium prunastri. Στη παρούσα ομιλία αναλύονται τα στοιχεία της βιολογίας των σημαντικότερων εχθρών της αμυγδαλιάς (ιδιαίτερα των δύο προαναφερθέντων) με ιδιαίτερη έμφαση σ΄ εκείνα που αφορούν σε αποφάσεις σχετικές με την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη αντιμετώπιση τους. Πέρα από τα πρακτικά μέτρα προτείνονται στρατηγικές διαχείρισης για μεγάλες εκτάσεις που θα περιλαμβάνουν τη γενικότερη μείωση της πυκνότητας των πληθυσμών τουλάχιστον του ευρυτόμου της αμυγδαλιάς που αποτελεί τον εχθρό κλειδί της καλλιέργειας».

Για τις κυριότερες ασθένειες της αμυγδαλιάς που παρατηρούνται στη Θεσσαλία μίλησε ο Ευάγγελος Βέλλιος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, υποστηρίζοντας πως «αυτές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι: α) Μυκητολογικές ασθένειες και ιδιαίτερα η (α) φαιά σήψη, που προκαλεί μείωση παραγωγής και εξασθένηση δένδρων (νέκρωση ανθέων, κλαδίσκων, κλάδων), προ- μετασυλλεκτικές σήψεις καρπών, (β) ο εξώασκος, για την αντιμετώπιση της ασθένειας αρκεί ένας ψεκασμός με χαλκούχα, το χειμώνα, στη διάρκεια του ληθάργου, (γ) η κορύνεος που προσβάλλει τα φύλλα αλλά και βλαστούς, προκαλώντας ξηράνσεις κλαδίσκων, κλάδων ή και δένδρων, (δ) η σκωρίαση που προκαλεί φυλλόπτωση και κηλίδωση καρπών, (ε) οι σηψηριζίες. Οι βακτηριολογικές ασθένειες αφορούν τον καρκίνο και τέλος οι ιολογικές ασθένειες (δακτυλιοειδής νεκρωτική κηλίδωση).

Από την πλευρά του ο βιοκαλλιεργητής Νίκος Περήφανος, ο οποίος ασχολείται με την βιολογική γεωργία γενικότερα στο Αργυροπούλι τα τελευταία 17 χρόνια, αφού πρώτα έγινε από τα ιδρυτικά μέλη των βιοκαταναλωτών, μίλησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει διάφορες ασθένειες της αμυγδαλιάς και για την λίπανση. Ο κ. Περήφανος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την φετινή χρονιά, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι μειωμένη (σε πανελλαδικό επίπεδο η απώλεια υπολογίζεται από 30 ως 40%), αλλά και για την έλλειψη ορθών γεωπονικών πρακτικών, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένη γνώση, με αποτέλεσμα οι βιολογικοί αμυγδαλοπαραγωγοί να ανταλλάσουν μεταξύ τους απόψεις για το πως θα φροντίσουν την παραγωγή τους.    

Ο Δημήτρης Παπακανάκης μίλησε για την μηχανική συγκομιδή του προιόντος, δίνοντας συμβουλές στους παραγωγούς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές για το πώς θα φυτέψουν τα δέντρα, σε ποιο ύψος πρέπει να είναι αυτά, αλλά και για την αναγκαιότητα παρουσίας ειδικού τρακτέρ, το οποίο θα δεχθεί την συγκομισθείσα ποσότητα. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα λίγοι παραγωγοί να επιλέγουν την μηχανική συγκομιδή. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 ειδικές συλλεκτικές μηχανές αμυγδαλιών υπάρχουν στη Θεσσαλία, οι μισές στο Σέσκλο Μαγνησίας.  

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας χαιρέτισε ο σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος και εκ μέρους του δήμου Λαρισαίων ο σύμβουλος Γιώργος Κωσταρόπουλος.

Γ. Ρούστας