Η μαγεία του Νερού: 8 ιαματικές πηγές της Ελλάδας

Οι ιαματικές πηγές εμπεριέχουν τα συστατικά των θαυμάτων, προσφέροντας αιώνες τώρα την ίαση, την ελπίδα, το αισθησιακό άγγιγμά τους στα κουρασμένα σώματα των ασθενών, των εραστών της φύσης ή και των μοναχικών οδοιπόρων…

Η μαγεία του Νερού

Ο θεός Ασκληπιός οργάνωνε τα ιατρεία του, τα Ασκληπιεία, δίπλα σε ιαματικές πηγές. Η Πανάκεια και η Υγεία ήταν οι κόρες του που αντιπροσώπευαν την πρόληψη των ασθενειών. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και φιλόσοφοι εξυμνούσαν το νερό των ιαματικών πηγών, όπου οι Νύμφες πρόσφεραν τα θεϊκά δώρα της υγείας, της ευημερίας και της ευεξίας. Δεν υπήρξε στην ιστορία της Ελλάδας κατακτητής της που να μη χρησιμοποίησε στο έπακρο αυτή τη γνώση. Η δράση τους μας παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθήσεις με φυσικό τρόπο.

Οι θερμές πηγές έχουν ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτισμική αξία σαν παραδοσιακός χώρος συνάντησης και θεραπείας για τον τοπικό πληθυσμό. Παρουσιάζουμε ένα μικρό οδοιπορικό σε αυτά τα ζωντανά μνημεία, αφού η χρήση τους παραμένει η ίδια από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα.

Πηγή Πολιχνίτου – Ν. Λέσβου

ιαματική Πηγή Πολιχνίτου - Ν. Λέσβου

Πρόκειται για ένα φυσικό θερμαλιστικό γεωθερμικό πάρκο. Τα νερά αναβλύζουν από πολλές πηγές, μέσα από ηφαιστιογενή πετρώματα, δημιουργώντας, μαζί με το τοπίο, ένα σπάνιο περιβάλλον, άξιο προσοχής για κάθε επισκέπτη. Τα θερμά νερά Πολιχνίτου τα αξιοποιούσαν κατά την τουρκοκρατία και από το 1953 λειτουργούσαν με δυο θολωτές δεξαμενές. Σήμερα θα βρείτε επιπλέον, ατομικούς λουτήρες, χώρους χαλάρωσης και μασάζ, καφετέρια και τμήμα τοπικών προϊόντων. (Τηλ. 22510 41503)

Πηγή Θέρμα Λήμνου

ιαματική πηγή των Θερμών λημνος

Η ιαματική πηγή των Θερμών βρίσκεται σε έναν καταπράσινο τόπο, 4 χλμ. από τη Μύρινα. Κατά την τουρκοκρατία στο κτήριο στεγαζόταν χαμάμ. Το έτος 1770 ο Τζεζαερλής Χασάν Πασάς έχτισε το κεντρικό κτίριο και κατασκεύασε κοινόχρηστους λουτήρες για την υγεία των κατοίκων. Σύμφωνα με το μύθο στα Θέρμα οδηγήθηκε ο Ήφαιστος από τους κατοίκους της Λήμνου, τους Σίντιες, για να γιατρέψει τα χτυπήματά του μετά την πτώση του από τον Όλυμπο. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών λειτουργούν 6 ατομικοί λουτήρες και μία υπαίθρια καναδέζικη μπανιέρα. (Τηλ. 22540 62062)

Πηγή Κύθνου – Ν. Κυκλάδων

ιαματική Πηγή Κύθνου - Ν. Κυκλάδων

Η Κύθνος πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», από τις δύο θερμές ιαματικές πηγές της, που βρίσκονται στον ήρεμο και παραθαλάσσιο οικισμό των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία. Οι μαρμάρινοι λουτήρες του ζεύγους σώζονται ακόμη. Στο υδροθεραπευτήριο λειτουργούν 14 ατομικοί λουτήρες και ένα υδρομασάζ. Τροφοδοτούνται από τα θεραπευτικά νερά της πηγής των Αγ. Αναργύρων. (τηλ. 22810 31217)

Πηγή Καλλιθέας – Ν. Δωδεκανήσου

ιαματική Πηγή Καλλιθέας - Ν. Δωδεκανήσου

Το ποσιθεραπευτήριο της Καλλιθέας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και 6 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Η Καλλιθέα χτίστηκε από τους Ιταλούς, ενώ οι εγκαταστάσεις υδροθεραπείας δημιουργήθηκαν σε έναν παραδεισένιο τόπο με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Κατασκευάστηκαν το 1929 από τον Πιέτρο Λομπάρντι, ο οποίος σχεδίασε και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι εγκαταστάσεις σήμερα λειτουργούν με ευθύνη του δήμου Ρόδου. Θεραπευτικές ενδείξεις για εντεροπάθειες, νοσήματα ήπατος και χολής. (Τηλ. 22413-61200)

Πηγή Αγκίστρου – Ν. Σερρών

Ιαματική Πηγή Αγκίστρου - Ν. Σερρών

Ένα πολιτισμικό μνημείο για τις Σέρρες. Το πέτρινο βυζαντινό χαμάμ, όπου τα ζεστά νερά να αναβλύζουν θεραπευτικούς υδρατμούς χρονολογείται γύρω στο 100μ.Χ.. Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης και προτιμούνται από τους νέους, ιδίως τη χειμερινή περίοδο. Το βυζαντινό χαμάμ πλαισιώνουν άλλοι 7 νεότεροι λουτήρες κι ένας ξενώνας. ( Τηλ. 23230 41420)

Πηγή Πρεβέζης – Ν. Πρεβέζης

Ιαματική Πηγή Πρεβέζης - Ν. Πρεβέζης

Γνωστές από τον 17ο αιώνα, οι ιαματικές πηγές Πρέβεζας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Εκεί έχτισε ο Αλή Πασάς τα θερινά ανάκτορά του και χρησιμοποιούσε το νερό για το χαμάμ του. Στα «Παλιοσάραγα», δηλαδή «παλιά παλάτια», όπως αλλιώς είναι γνωστό το λουτροθεραπευτήριο, διατηρείται ακόμα η θολωτή οροφή που κατασκεύασαν χριστιανοί τεχνίτες με τους μικρούς τετράγωνους φεγγίτες να σχηματίζουν ένα διπλό σταυρό. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών ανακαινίστηκαν το 2013 και περιλαμβάνουν 22 λουτήρες. (τηλ. 2682022293)

Πηγές Σμόκοβου – Ν. Καρδίτσας

Ιαματικές Πηγές Σμόκοβου - Ν. Καρδίτσας

Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας. Η ανάδειξη τους ξεκίνησε το 1662 από δυο εύπορους Σμοκοβίτες εμπόρους. Ο Φράγγος και Μόσχος Στραβοένογλου έστησαν εδώ τους πρώτους μόνιμους λουτήρες. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς. Μάλιστα δύο από τις ιαματικές πηγές φέρουν τα όνομά τους. Το 1943 οι εγκαταστάσεις των Λουτρών φιλοξένησε τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Αυτό θορύβησε αρκετά του Γερμανούς που σχεδίασαν ολόκληρη επιχείρηση και ανατίναξαν κάθε υποδομή. Σήμερα θα βρείτε ένα σύγχρονο κέντρο υδροθεραπείας και spa. (τηλ. 24430 61210)

Πηγή Τραϊανούπολης – Ν. Έβρου

ιαματική Πηγή Τραϊανούπολης - Ν. Έβρου

Οι θερμές ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης ήταν βασικός πόλος έλξης πληθυσμού ήδη από την αρχαιότητα. Η πόλη χτίστηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.. Τα παλιά λουτρά αποτελούνται από δύο θολωτά κτίσματα του 16ου αιώνα, με μια δεξαμενή το καθένα και αποδυτήρια. Τα νέα λουτρά ολοκληρώθηκαν το 1964. Βρίσκονται στον ιστορικό χώρο της Τραϊανούπολης πάνω στην Εθνική οδό. Σήμερα τα διαχειρίζεται η Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση του δήμου Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει ένα υδροθεραπευτήριο με 15 μπανιέρες και 7 μπανιέρες υδρομασάζ. (τηλ. 2551061225)