Η τέχνη του κρασιού λίγο έξω από την Αθήνα

Δικαίωμα μεταφοράς άδειας αμπέλου σε κατάλληλο κτήμα δίνει εγκύκλιος Αντώνογλου

Γνωρίζετε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τα αμπέλια και τα οινοποιεία της βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη; Ξέρετε ότι από τον αμπελώνα της Αττικής γεννιέται η διάσημη ρετσίνα; Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, ελάτε να γνωρίσετε έναν από τους ιστορικότερους αμπελώνες στον κόσμο, να απολαύσετε αξέχαστες διαδρομές σε κατάφυτους αμπελώνες, να δοκιμάσετε κλασικές ή νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των φροντισμένων τοπικών οινοποιείων και να αφεθείτε στη γλυκιά ευφορία του μαγικού κόσμου του κρασιού.

Η Αττική, με σύμμαχο πάντα το κλίμα της, με ήπιους χειμώνες, μεγάλη ηλιοφάνεια, τα μελτέμια και τη θαλασσινή αύρα που κατεβάζουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια. 65.000 στρέμματα αμπελώνα, σύγχρονα οινοποιεία που συνεχίζουν την μακραίωνη παράδοση και μοναδικές ποικιλίες με εξέχουσα το Σαββατιανό, σας περιμένουν για ένα μοναδικό ταξίδι κατά την παραμονή σας στην Αττική γη. Η ιστορικότητα του αμπελώνα αυτού συμβαδίζει με την ποιότητα και την μοντέρνα τεχνολογία. Τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, οργανώνουν ειδικές δοκιμές των κρασιών τους και σας δίνουν την ευκαιρία να τα προμηθευτείτε επιτόπου.

Ποικιλίες του Αττικού Αμπελώνα

Γηγενείς και επιλεγμένες ξένες ποικιλίες συνυπάρχουν αρμονικά στον Αμπελώνα της Αττικής. Μεταξύ των λευκών και κόκκινων ποικιλιών κυριαρχούν εμφανώς οι λευκές. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η προτίμηση των αμπελουργών για τις ελληνικές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη, που έδειξαν να ευδοκιμούν στο περιβάλλον της Αττικής και σήμερα καλλιεργούνται στο 80% του αμπελώνα. Καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Αθήρι, Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό, Ασύρτικο, Ρομπόλα, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Φιλέρι και Μαλαγουζιά. Η διάσημη ρετσίνα παράγεται από Σαββατιανό με προσθήκη ρητίνης από πεύκα του είδους Pinus Halepensis ενώ από Ροδίτη η ροζέ εκδοχή της, το κοκκινέλι. Καλλιεργούνται όμως με μεγάλη επιτυχία και ερυθρές ποικιλίες, που παράγουν μερικά από τα καλύτερα σημερινά ελληνικά ερυθρά κρασιά, όπως μανδηλαριά και αγιωργίτικο.

Παγώστε λοιπόν ένα Σαββατιανό της Αττικής και ελάτε να απολαύσετε τον καταγάλανο αττικό ουρανό, τον ήλιο και το φρέσκο αεράκι μιας μαγικής γης με την μεγαλύτερη και αδιάλειπτη οινική ιστορία στον κόσμο.