Θεσσαλία: Σε έρευνα προχωρούν οι Θεσσαλοί καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε εξονυχιστική έρευνα σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία προχωρούν οι Θεσσαλοί καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, προκειμένου να βρούνε το φθηνότερο προϊόν, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα. Από την πλευρά τους κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες δηλώνουν το κλασικό πλέον τα τελευταία χρόνια «…στα περσινά επίπεδα οι τιμές».

Έτσι οι κτηνοτρόφοι στο νομό Λάρισας έσφαξαν πολύ νωρίς, καθώς υπήρχαν αυξημένες παραγγελίες από το εξωτερικό (κυρίως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), ενώ σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία η κίνηση παρέμενε διστακτική. Όσον αφορά στην διακύμανση των τιμών, αυτές έχουν ως εξής: Οι κτηνοτρόφοι πούλησαν το αρνί από 4,80-5,40 ευρώ και οι κρεοπώλες θα το δώσουν από 7-9,5 ευρώ (ανάλογα με τα κιλά). Το κατσίκι οι κτηνοτρόφοι το έδωσαν 6,5 ευρώ και ο καταναλωτής θα το αγοράσει τσιμπημένο από 10-11 ευρώ. Όσον αφορά στις γαλοπούλες, οι εκτροφείς έσφαξαν με 5-5,5 ευρώ και καταναλωτής θα το αγοράσει στα 7 ευρώ. Ωστόσο η προτίμηση των καταναλωτών είναι το χοιρινό (4-5,5 ευρώ\κιλό) και οι οικονομικά αδύνατοι θα συμβιβαστούν με κοτόπουλο. Οι κρεοπώλες συνιστούν την προσοχή προς τους καταναλωτές που θα επιλέξουν να προμηθευθούν το χριστουγεννιάτικο κρέας απευθείας από την στάνη (για οικονομικούς λόγους) να είναι προσεκτικοί και να απαιτήσουν να προηγηθεί κρεοσκοπικός έλεγχος, καθώς οι ασθένειες των ζώων φέτος ήταν αρκετές.

Μίζερη παραμένει η εικόνα και στις λαϊκές αγορές, όπου η αγοραστική δύναμη είναι μειωμένη κατά 40%, με τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών να πουλούν σε τιμές κόστους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας που βιώνουν.