Mε το… καλημέρα ενστάσεις των δανειστών για τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών

Mε το... καλημέρα ενστάσεις των δανειστών για τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών

Βέτο στη «βελτιωμένη» εκδοχή του σχεδίου Κατρούγκαλου για τους αγρότες που αποτελεί μέρος του συνολικού «πακέτου» που προσέφερε η κυβέρνηση στους αγρότες προκειμένου αυτοί να αποχωρήσουν από τα μπλόκα φαίνεται ότι βάζουν οι δανειστές.

Οι ενστάσεις καθώς και η διαφορετική προσέγγιση των δυο πλευρών ήρθαν στην επιφάνεια με το «καλημέρα» του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας με τους επικεφαλείς των θεσμών την Τετάρτη 9 Μαρτίου.

Το κουαρτέτο εκφράζει τη διαφωνία του στις μειωμένες εισφορές για τους αγρότες- αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες- θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ναρκοθετείται ολόκληρο το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου, χωρίς εξαιρέσεις και «αστερίσκους». Περισσότερο ανυποχώρητο επ’ αυτού εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθιστώντας σαφές ότι οι ενστάσεις του δεν αφορούν μόνο την ποσοτικοποίηση των 1,8 δισ. ευρώ που- σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να εξοικονομηθούν μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- αλλά τη γενικότερη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ελληνική πλευρά ότι οι χαμηλότερες εισφορές θα πρέπει να οδηγούν σε χαμηλότερη σύνταξη –τόσο ανταποδοτική όσο και Εθνική. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο πάνω στο οποίο ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα καταφέρει εν τέλει να κάμψει τις ενστάσεις του «κουαρτέτου», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι όσοι αγρότες επιλέξουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (16% εισφορές κύριας σύνταξης αντί για 20%) θα λάβουν και χαμηλότερες συντάξεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πρόκειται για την αρχιτεκτονική του συστήματος – ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης – αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις ομάδες, επαναϋπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων γι’ αυτά τα θέματα. Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

Γιάννης Τσατσάκης