Ημερίδες για την εκτατική κτηνοτροφία στην Κρήτη

Θα παρουσιαστούν και ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος «ΘΑΛΗΣ»

Ημερίδες για την εκτατική κτηνοτροφία στην Κρήτη

Ημερίδες με θέμα «Νησιωτική εκτατική κτηνοτροφία – Μοχλός ανάπτυξης της μεσογειακής οικονομίας» θα πραγματοποιηθούν σε Ηράκλειο και Χανιά, στις 26 και 27 Οκτωβρίου αντίστοιχα. 

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 10 το πρωί και για τις δύο ημερίδες. Η εκδήλωση του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο ενώ η εκδήλωση των Χανίων θα λάβει χώρα την Τρίτη 27 του μήνα, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (πλ. Δικαστηρίων).

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, στις ημερίδες θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος «ΘΑΛΗΣ – Η δυναμική του συστήματος μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα. Επιδράσεις στη βιοποικιλότητα» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Θα αναπτυχθούν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, την ποιότητα του γάλακτος και των παραγόμενων προϊόντων, τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο της νησιωτικής κτηνοτροφίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές της νησιωτικής κτηνοτροφίας στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα των ημερίδων (Ηράκλειο-Χανιά)

Η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα:
Το χθες, το σήμερα, το αύριο

10.00 Προσέλευση

10.30 Χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα
Θεανώ Βρέντζου –Σκορδαλάκη

10.45 Βασιλική Λάγκα, Ζωοτέχνης, Καθηγήτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Το ερευνητικό πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ και το “Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων”

11.00 Michele Nori, Γεωπόνος PhD, European University Institute Βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων: Η περίπτωση των μεταναστών βοσκών στην μεσογειακή Ευρώπη

11.30 Χαράλαμπος Πίτερης, Ζωοτέχνης MSc, Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης Το σύστημα μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος

11.45 Αντώνιος Ζδράγκας, Κτηνίατρος PhD, Διευθυντής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ Δήμηγρα Τα πιο σημαντικά νοσήματα προβάτων-αιγών. Υγιεινή νωπού γάλακτος εκτροφών.

12:00 Διάλλειμα – Καφές

    12.45 Στεφανάκης Αλέξανδρος, Κτηνίατρος PhD, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης Ο ρόλος των Προϊόντων και των δράσεων της μετακινούμενης αιγο-προβατοτροφίας στην ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης

13.00 Αθανάσιος Ράγκος, Γεωργοοικονομολόγος PhD Νησιωτική και ποιμενική κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: Κοινά προβλήματα και προοπτικές

14.00 Συμπεράσματα – Λήξη ημερίδας