Κρήτη: Η… ευεργετική κακοκαιρία και η… εφιαλτική καλοκαιρία

Προσωρινή λήξη του συναγερμού, τον οποίο είχαν ενεργοποιήσει οι δήμαρχοι της ενδοχώρας της Κρήτης, προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο νησί, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχοπτώσεις, αλλά και το χιόνι στα ορεινά.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων επί μήνες είχε προκαλέσει ανησυχία, τόσο για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στις καλλιέργειες, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού μέχρι και τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί αναγκάζονταν να ποτίζουν από τις γεωτρήσεις, που εξακολουθούσαν να δουλεύουν πυρετωδώς και μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου στα τέλη του Οκτώβρη. «Η αλήθεια είναι ότι αν συνεχιζόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η ανομβρία, το αποτέλεσμα θα ήταν τουλάχιστον καταστροφικό. Τα ελαιόδεντρα εμφάνιζαν σημάδια αφυδάτωσης ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο! Κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, που σημείωσε ότι σε μια αμιγώς ελαιοπαραγωγική περιοχή, λόγω της υπεράντλησης νερού, οι γεωτρήσεις κινδύνευαν με υφαλμύρωση, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για ολόκληρη την περιοχή.

Ο «εφιάλτης», πάντως, της καλοκαιρίας, που χαρακτήρισε το τελευταίο διάστημα, έχει και οικονομική διάσταση, αφού με τη λειτουργία των γεωτρήσεων, πέραν της αρδευτικής περιόδου, το κόστος για το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης. «Το κόστος του ρεύματος για τη λειτουργία των γεωτρήσεων –που υποτίθεται ότι σταματούν να λειτουργούν τον Οκτώβρη (όταν υπάρχουν ομαλές καιρικές συνθήκες)– είναι το διπλάσιο, εάν εξακολουθήσουν να δουλεύουν και πέραν της αρδευτικής περιόδου. Ήδη, δηλαδή, μόνο στον δήμο μας μιλάμε για οικονομική επιβάρυνση που ξεπερνάει τα χιλιάδες ευρώ στο ρεύμα».

Κάλια Πετσαλάκη