Έρχεται ΚΥΑ για τις ανακτήσεις από τις ενισχύσεις των αγροτών  

Σε πέντε ετήσιες δόσεις – μία δόση κάθε χρόνο για μια πενταετία – αναμένεται να γίνουν οι ανακτήσεις από τις ενισχύσεις που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν στους αγρότες. Ανακτήσεις, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τη βασική ενίσχυση, όπως αναμένεται να ορίζει ΚΥΑ που θα υπογραφεί από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. «Αυτήν την ώρα ετοιμάζεται μια ΚΥΑ για 12.000 αγρότες για να πληρώσουν σε βάθος πενταετίας. Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση».

Τα παραπάνω επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, σχετικά με τις ανακτήσεις για το «πακέτο Χατζηγάκη», το «πακέτο Κοντού» 108 εκατ. ευρώ για τα δημητριακά και το «πακέτο Μωραΐτη» 550 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ενισχύσεις που δόθηκαν «παράνομα με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς» σημείωσε ο Β. Αποστόλου, και συμπλήρωσε πως «αυτά έχουμε ως καταλογισμούς  ύψους 1,35 δις ευρώ».

Εξήγησε ότι δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα των ανακτήσεων με τις επιδοτήσεις, «για τον απλούστατο λόγο ότι οι ανακτήσεις και οι καταλογισμοί επιβλήθηκαν σε βάρος της χώρας μας επειδή χρησιμοποιήσαμε κρατικούς πόρους για να ενισχύσουμε τους αγρότες ερήμην της ΕΕ, το τονίζω το ερήμην της ΕΕ,  διότι εάν τότε είχε τηρηθεί η διαδικασία της ενημέρωσης και της έγκρισης, ίσως δε φτάναμε στη σημερινή κατάσταση».

Όπως είπε, το θέμα των ανακτήσεων θα διαβιβαστεί και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής «ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κληθούν να πάρουν θέση». Μάλιστα σημείωσε ότι δεν υπάρχει μόνο η οριστική καταδίκη από την ΕΕ, αλλά υπάρχει και απειλή για ενδεχόμενη επιβολή ημερησίου προστίμου.

«Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση και αλλάζουν και τα δεδομένα» σημείωσε ο Αποστόλου. «Για παράδειγμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητήθηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα των κρατών μελών για τις ενισχύσεις de minimis αντί για  15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση – μετά από έγκριση βεβαίως της ΕΕ – να μπορεί να πάει το ποσό  στις 30.000 ευρώ. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδομένα και για τους δικούς μας καταλογισμούς».

Εξαιρούνται όσοι πήραν μέχρι 5.000 ευρώ

Σχετικά με την ημερομηνία της πρώτης δόσης ανάκτησης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνει είτε τον ερχόμενο Οκτώβρη είτε τον Οκτώβρη – Νοέμβρη της  επόμενης χρονιάς. «Δεν έχει χρονικό όριο εφαρμογής η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τυπικά η χώρα μας άμεσα πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση που λέει ότι 720 χιλιάδες αγρότες πρέπει να επιστρέψουν 421 εκατ. Όμως ήδη στη συμφωνία που έχουμε κάνει μέχρι τώρα πάνω στη διαπραγμάτευση οι 720 χιλιάδες έγιναν 95.000 αγρότες, τα 421 εκατ. έγιναν 215 εκατ. Κάνουμε τώρα την πρώτη κίνηση για επιστροφή σε αυτούς που είναι πάνω από 5.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας» τόνισε.

Και επανέλαβε: «Κανείς δεν καλείται σήμερα να πληρώσει, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Και όπως σας είπα καλείται να πληρώσει το 1,65% των Ελλήνων αγροτών που έλαβαν ενίσχυση από το «πακέτο Χατζηγάκη».

Σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση, και ότι πρέπει να κάνει την κίνηση για να δουν «οι Ευρωπαίοι ότι κι εμείς κάτι έχουμε κάνει. Ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση, αλλά εν τω μεταξύ αλλάζουν τα δεδομένα μέχρι να τους βρούμε.  Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία του ΟΓΑ, στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, να δούμε ποιοι έχουν πεθάνει κλπ. Θα τα δούμε όλα αυτά».  

Θεσμοθέτηση το εργόσημου

«Θεσμοθετούμε το εργόσημο που είναι ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η «μαύρη», αδήλωτη εργασία στον αγροτικό χώρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί αυτοί οι πολίτες που δουλεύουν στις αγροτικές εργασίες έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλισμένοι να πληρώνονται κανονικά» τόνισε σχετικά ο υπουργός. Και συμπλήρωσε: «Και ο αγρότης θα ωφεληθεί από αυτήν την διαδικασία διότι θα δικαιολογήσει τις δαπάνες του, το κόστος παραγωγής».