Ν. Λάππας: Focus στις εισροές και στις ελληνοποιήσεις

Σίγουρα μία τηλεοπτική εκπομπή δεν είναι αρκετή για να ανοίξει τη βεντάλια του πρωτογενούς τομέα, ωστόσο μπορεί να δώσει τροφή για συζήτηση και προβληματισμό τόσο στους ανθρώπους της υπαίθρου, στην πολιτική ηγεσία, αλλά στον ίδιο τον καταναλωτή. Και στην εκπομπή FOCUS στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Πέμπτης, πολλά θέματα του αγροτικού τομέα μπήκαν στο τραπέζι.

Αφορμή βέβαια στάθηκε το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, μετά και τις δύο συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κινητοποιήσεις, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια τα δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, μακριά από τα φώτα των μεγαλουπόλεων, οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής.

Καίριες κατά γενική ομολογία ήταν οι παρεμβάσεις του συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» Νίκου Λάππα, που έθεσε τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, βασικό καλεσμένο της εκπομπής, μπροστά στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Οι αγρότες δεν βγήκαν στο δρόμο μόνο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό» τόνισε ο Νίκος Λάππας «αλλά και για το υψηλό κόστος παραγωγής που τους έχει γονατίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα πωλούνται στους αγρότες μέχρι και στη διπλάσια τιμή απ’ ότι στις άλλες χώρες της Ε.Ε.;», παραπέμποντας στα στοιχεία που έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μέσα από τις έρευνές της για το θέμα των εισροών.

Μάλιστα, ο Νίκος Λάππας, άριστος γνώστης των θεμάτων αγροτικής οικονομίας, επεσήμανε και μία άλλη πληγή, εκείνη των ελληνοποιήσεων (φάκελος που άνοιξε ήδη η «ΥΧ») με τη συζήτηση να γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν τόνισε ότι «απαιτείται καταρχήν πολιτική βούληση» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αντικείμενο την Αγροτική Οικονομία, Στέλιου Κατρανίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε την ανάγκη ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, και μίας νέας κατεύθυνσης της γεωργικής παραγωγής σε υψηλού επιπέδου καλλιέργειες.
Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν και οι δημοσιογράφοι Κώστας Κατίκος (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος») και Τάνια Γεωργοπούλου (εφημερίδα «Καθημερινή»), που ανέδειξαν επίσης μια σειρά θεμάτων.

Να σημειωθεί ότι στην εκπομπή μίλησε από τα Τέμπη ο Παναγιώτης Καλογιάννης, αγρότης – μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Τεμπών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς δίνει η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο.
Κλείνοντας, και μετά από σχετική τοποθέτηση του σύμβουλου έκδοσης της «ΥΧ» Νίκου Λάππα, όλοι συμφώνησαν ότι οι Έλληνες αγρότες δίνουν το καλύτερο εαυτό τους, έχουν καταφέρει να ανεβάσουν σε υψηλό επίπεδο την παραγωγή, αποτελώντας σημαντικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας.