Λάρισα: Μεγάλες προοπτικές από την καλλιέργεια της καρυδιάς

Λάρισα: Μεγάλες προοπτικές από την καλλιέργεια της Καρυδιάς

Η καλλιέργεια της καρυδιάς Καλιφόρνιας, η μεταποίησή της και η διατροφική της αξία απασχόλησε την εσπερίδα που διοργάνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας κι άλλοι φορείς της Λάρισας στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, με βασικούς ομιλητές τον αναπληρωτή Καθηγητή Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή και τον αναπληρωτή Καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου Γιώργο Ζακυνθινό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή «η άλλοτε περιφρονημένη καρυδιά αξιώνει σήμερα τους έλληνες παραγωγούς με έναν αριθμό δένδρων που ξεπερνούν τις 360.000. Η Ελλάδα παράγει περί τους 20.000 με 22.000 τόνους ετησίως και εισάγει άλλους 15.000 τόνους. Δεν είναι όμως μόνο η χώρα μας ελλειμματική σ’αυτό το προϊόν, αλλά και η παγκόσμια αγορά και χώρες που μέχρι πρότινος ήταν εξαγωγικές (όπως η Ινδία και η Κίνα), πλέον να είναι άκρως εξαρτώμενες από εισαγωγές. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, στην Καλιφόρνια, βρεθήκανε ποικιλίες της κοινής καρυδιάς – Βασιλικής καρυδιάς (Juglans regia) – με το χαρακτηριστικό που τις ξεχωρίζει, δηλ. το να δίνουν την καρποφορία τους όχι μόνο στην άκρη από το κάθε βλαστάρι, αλλά και στα πλάγια, να «πλαγιοκαρπούν» όπως λέμε και να εμφανίζονται αυτές οι ταξικαρπίες σαν «τσαμπί» από σταφύλια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα δέντρα των συγκεκριμένων ποικιλιών να μπαίνουν σε παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά και να μας δίνουν σταθερή και μεγάλη παραγωγή από τα πρώτα χρόνια, που έχει σαν επίδραση το δέντρο να παραμένει χαμηλό και να μην γίνεται πανύψηλο σαν τις καρυδιές που ξέραμε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εκλογή του κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού για την φύτευση, ειδικά σ’αυτό που είναι εισαγωγής, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι η ποικιλία που ζητάμε και ότι δεν είναι μολυσμένο με διάφορες καταστροφικές ασθένειες. Σε αυτή την προσπάθεια προστίθεται και η πολύχρο0νη εμπειρία των φυτωριούχων, όπου σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές εμβολιασμού, διέδωσαν διεθνείς και αναγνωρισμένες ποικιλίες με αγρονομικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά καρπών εξαιρετικής ποιότητας.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός και πρόεδρος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στην ομιλία του εξήγησε πως πρωτοξεκίνησε την ενασχόληση του με την καρυδιά Καλιφόρνιας από την εποχή ακόμη που ήτανε στον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών, στο Νέο Κρίκελο Λαμίας, με την αξιολόγηση του γενετικού υλικού μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, για την ποιότητα και την εκμηχάνιση. Παρουσίασε το θέμα «Παραγωγή Μεταποίηση και Διατροφική Αξία των Καρυδιών», δίνοντας βαρύτητα στην μεταποίηση και την διατροφική αξία, αντικείμενο το οποίο ολοκληρώνει την εμπορικότητα και το marketing του καρυδιού ως ωφέλιμου ξηρού καρπού.
Στην ημερίδα παρέστησαν η αντιδήμαρχος Λάρισας Δεσπ. Αράπκουλε και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος.

Γ. Ρούστας