Λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών ποταμών σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ

Λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών ποταμών -κυρίως του Έβρου και του Στρυμόνα- σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα από τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φορέα Διαχείρισης Υδάτων.

«Προτεραιότητά μας για τη Βόρεια Ελλάδα είναι όλα αυτά τα διεθνή ποτάμια που έχουμε· να γλιτώσουμε από τις πλημμύρες που δημιουργούνται και αυτό θα γίνει μόνο με μία πολύ καλή συνεργασία με τους γείτονές μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Ιάκωβος Γκανούλης, ο οποίος παρουσίασε σήμερα, σε συνέδριο του προγράμματος “Θαλής” για την κλιματική αλλαγή, τον σχεδιασμό του υπουργείου για το πέρασμα “από τη διαχείριση, στη διακυβέρνηση των ελληνικών θαλασσών και των υδατικών πόρων στην Ελλάδα”.

“Είναι και πολιτικό το ζήτημα, η λύση είναι να συνεργαστούμε περισσότερο. Προσπαθούμε να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης διεθνής, ελληνοβουλγαρικός” είπε ο κ.Γκανούλης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι σε επίπεδο σχεδιασμού, όπου εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν και αντιδράσεις. “Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Ειδικής Γραμματείας του υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτων σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Γκανούλης σημείωσε ότι “εκείνο που έχει σημασία είναι, πώς διασυνδέεται η κεντρική οργάνωση και διευθέτηση των θεμάτων, η διαχείριση, με τις τοπικές λύσεις”.

Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι “να περάσουμε από τη διαχείριση στη διακυβέρνηση, να κάνουμε ένα δίκτυο ανάμεσα στους φορείς τους τοπικούς και της Πολιτείας, οι οποίοι είναι αρμόδιοι” και “να ξεπεράσουμε αυτό που γινόταν παλιά, όπου κάναμε διαχείριση και έναν προγραμματισμό κεντρικό, χωρίς να είναι μέσα οι εμπλεκόμενοι τοπικοί χρήστες, αλλά διαβουλευόμασταν με αυτούς εκ των υστέρων, πράγμα που σήμαινε πολλές φορές ότι τα προβλήματα δεν υπήρχαν στον σχεδιασμό”.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και Αρχές, ο κ. Γκανούλης σημείωσε ότι “υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, υπάρχει βέβαια πνεύμα συνεργασίας, αρκεί να προετοιμάσει κανείς τη συνεργασία, γιατί θέλει προσοχή και προεργασία, για να μπορεί να αποδώσει”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ