Ο Μάρτης έφερε τον περονόσπορο στα ψυχανθή

Απειλή για φακή, μπιζέλι και βίκο

Πώς εμφανίζεται

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ψυχανθή, και στην προκειμένη περίπτωση στις καλλιέργειες με φακές, βίκο και μπιζέλι, όταν προσβάλλονται από τον μύκητα Peronospora viciae, τον γνωστό σε όλους περονόσπορο. Ειδικότερα, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην πάνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Παρόμοια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας και στους λοβούς. Να σημειωθεί ότι προσβάλλονται ακόμη οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες. 

Απειλή για φακές, μπιζέλι και βίκο

Μετά τις φακές, στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας ο περονόσπορος έκανε την εμφάνισή του και σε καλλιέργειες με βίκο και μπιζέλι, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η γεωπόνος του περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Βόλου, Αννέτα Φωτοπούλου, ο περονόσπορος ευνοείται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, και δη από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη βροχή. «Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν τη μετάδοση του μύκητα» σημειώνει. Ωστόσο, όπως εξηγεί η κα Φωτοπούλου, η ζημιά γίνεται όταν τα φυτά έχουν ανθίσει. «Τα φυτά όμως ακόμη δεν έχουν ανθίσει, είναι μικρά».

Ο περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με τον σπόρο, και η διασπορά των σπορίων του μύκητα με τη βροχή και τον άνεμο.  

Όσο για την καταπολέμησή του, οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να γίνονται μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες των ψυχανθών, με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

Γεωργία Μπόχτη