Μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων

Δικαίωση για την «ΥΧ», που επανειλημμένα έχει σταθεί στο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων, αποτελεί η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου την προηγούμενη Τετάρτη. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε η παράνομη διακίνηση προϊόντων από εμπόρους της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών, με εικονικής αξίας παραστατικά, σαφέστατα υποτιμολογημένα, που υπονομεύει τις νόμιμες οργανωμένες υποδομές.

Όπως τόνισε μιλώντας στην «ΥΧ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, «αυτό το σύστημα θα πρέπει να χτυπηθεί. Δίνει την ψευδαίσθηση ότι ικανοποιεί τον αγρότη, ο οποίος άμεσα ρευστοποιεί το προϊόν του και εισπράττει έστω και χαμηλότερο αντίτιμο, αλλά μακροπρόθεσμα καταστρέφει το σύστημα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο ίδιος ο παραγωγός, ο οποίος σήμερα το τροφοδοτεί με τα προϊόντα του». «Η κατάσταση αυτή», σημείωσε, «εκτιμούμε ότι θα επιδεινωθεί λόγω και των φορολογικών και των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή».

Αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχων από υπηρεσιακά κλιμάκια στη βάση ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα στηρίζεται στις διατάξεις περί ελέγχου της αγοράς με συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Από τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας προτάθηκε και έγινε αποδεκτό να εκδοθεί ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων συγκέντρωσης των προϊόντων και την αυστηροποίηση των ποινών, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του φαινομένου. Ακόμη, αποφασίστηκε οι συνεταιριστικές οργανώσεις να στέλνουν καθημερινά δελτίο με τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων τους στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, στην οικονομική αστυνομία, καθώς και σε όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Επιπλέον, φορτία που θα συλλαμβάνονται με υποτιμολογημένα προϊόντα να κρατούνται μέχρι να γίνει διασταύρωση και βαθύτερος έλεγχος και να αποδεσμεύονται εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχει γίνει υποτιμολόγηση. «Τον κύριο ρόλο, πάντως», όπως μας είπε ο κ. Γιαννακάκης, «θα τον παίξει η οικονομική αστυνομία στα ζητήματα διακίνησης και μεικτά κλιμάκια στον έλεγχο συγκέντρωσης που θα διαπιστώνουν εάν λειτουργούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Π. Γερασίμου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δ. Χαμπίδης.

Μελίνα Ζιάγκου