Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου «κληρώνει» για ασφαλιστικό και ΟΓΑ

Η κυβέρνηση θέλει να φέρει το συντομότερο δυνατό το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου «κληρώνει» για ασφαλιστικό και ΟΓΑ

Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ενώ σειρά στη συνέχεια και στο πλαίσιο πάντα της πρώτης αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα πάρουν οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων.

Οι τελευταίες ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, θα ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017. 

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση, ει δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης φαίνεται ότι είναι το ζήτημα στο οποίο ρίχνει αυτή τη στιγμή το βάρος της η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξουν τόσο η συζήτηση για το χρέος όσο και η παροχή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ.

Ένα από τα βασικότερα «αγκάθια» αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τον ΟΓΑ, για τον οποίο το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η ένταξη –τουλάχιστον όσον αφορά τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητές του- στο νέο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης με αύξηση των εισφορών η οποία, όμως, γίνεται προσπάθεια να «κατανεμηθεί» σε τέσσερις τουλάχιστον δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΟΓΑ είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί ως αυτόνομος φορέας έχοντας όμως πλέον κάτω από την «ομπρέλα» του μόνο τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.

Το υπουργείο Εργασίας, έχοντας υπό μάλης «πακέτο» προτάσεων της διοίκησης ΟΓΑ που υπογραμμίζουν την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος, εμφανίζεται διατεθειμένο να παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να έχουν το δικό τους ξεχωριστό φορέα ασφάλισης. Ωστόσο το σενάριο αυτό, δεδομένων και των ισχυρών πιέσεων που ασκούν οι δανειστές καθώς και των περιορισμών στη χρηματοδότηση των Ταμείων (σ.σ. οι δανειστές ζητούν να πάψει η εξάρτηση ιδίως του ΟΓΑ από την κρατική χρηματοδότηση), δε συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές πιθανότητες.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο του ασφαλιστικού, αξίζει να σημειωθεί ότι για την ώρα οι θεσμοί απορρίπτουν την εναλλατική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και να βρεθεί με αυτό τον τρόπο το 1% του ΑΕΠ που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρέπει να εξοικονομηθεί από τα νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός πάντως, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, θα επιδιώξει να θέσει το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο.

Γιάννης Τσατσάκης