Μέχρι 15/11 οι προτάσεις αναβάθμισης ενεργητικής προστασίας ΕΛΓΑ

Κάλεσμα σε αγρότες, αγροτικούς φορείς και κατασκευαστές

Στις 15 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις προτάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας, οι οποίες υποβάλλονται στη Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών του ΕΛΓΑ. Δεδομένης της προοπτικής έγκρισης του νέου προγράμματος επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από το χαλάζι και τις ακραίες βροχοπτώσεις, και με αφορμή τα σχετικά αιτήματα φορέων και παραγωγών, ο ΕΛΓΑ έχει απευθύνει το σχετικό κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη (αγρότες, φορείς τους, κατασκευαστές κλπ).

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ανά καλλιέργεια (είδος και πυκνότητα φύτευσης) και φυσικό αίτιο προστασίας (χαλάζι ή και βροχή), ενώ θα πρέπει να είναι αναλυτικές όσον αφορά στην τοποθέτηση των υλικών της υποδεικνυόμενης εγκατάστασης και τη στρεμματική κοστολόγηση των επιμέρους υλικών. Όσες από αυτές υποβληθούν από φορείς ή κατασκευαστικές – προμηθευτικές εταιρείες, οφείλουν να συνοδεύονται από στατική μελέτη της εγκατάστασης από μηχανικό.

Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί από το 2002 εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε πάνω από 3.000 στρέμματα καλλιεργειών αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων και ακτινιδιάς, ενώ και η καλλιέργεια της ροδιάς έχει ενταχθεί τελευταία στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ έχει αξιολογηθεί τεχνικά. Η μέση απορροφητικότητά του τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.