Μαζική κάθοδος Θεσσαλών αγροτών στην Αθήνα

Οι αγρότες έχουν δηλώσει πως η συγκέντρωση της Αθήνας θα είναι η απαρχή των φετινών κινητοποιήσεων και με την επιστροφή τους από την πρωτεύουσα θα ξεκινήσει ο διάλογος για το χρονοδιάγραμμα και την μορφή του αγώνα.

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη οι προετοιμασίες της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας για την αυριανή κάθοδο τους στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως όλα δείχνουν 7-8 λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 6 το πρωί για την πρωτεύουσα από το νομό Λάρισας, με τους παραγωγούς να επιβαρύνονται από την τσέπη τους τα έξοδα μεταφοράς, ενώ σε λίγες περιπτώσεις συνέβαλαν οι τοπικοί Συνεταιρισμοί. Αναλυτικότερα 2 λεωφορεία θα μεταφέρουν αγρότες-κτηνοτρόφους από την επαρχία Ελασσόνας, 2 από την επαρχία Τυρνάβου και την Λάρισα, 2 από τα Φάρσαλα και 2 από τα χωριά του Κιλελέρ.

Σύμφωνα με την τοπική Συντονιστική Επιτροπή του νομού Λάρισας έχει επέλθει συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ ώστε τα λεωφορεία να φθάσουν μέχρι την πλατεία Συντάγματος (γύρω στις 11), όπου θα γίνει το συλλαλητήριο. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία αγροτών θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Για τον φόβο προβοκατόρικων ενεργειών (επεισόδια) η ιδέα της πορείας στο κέντρο της Αθήνας -προς το παρόν- απομακρύνεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν δηλώσει πως η συγκέντρωση της Αθήνας θα είναι η απαρχή των φετινών κινητοποιήσεων και με την επιστροφή τους από την πρωτεύουσα θα ξεκινήσει ο διάλογος για το χρονοδιάγραμμα και την μορφή του αγώνα. Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, αυτό προβλέπει τα εξής: Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα, καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ, ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%, κλπ.

Η ΕΟΑΣΝΛ βγάζει τρακτέρ στην Αγιά

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς, καλούν τους αγρότες της επαρχίας με τα τρακτέρ τους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κυβερνητική αγροτική πολιτική, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στις 11πμ, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.
Η Ομοσπονδία καλεί τους φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, Επαγγελματική Ένωση) τους εργαζόμενους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συμμετέχουν και να στηρίξουν τα παρακάτω αιτήματα, ώστε «όλοι μαζί, με κοινή δράση και συμμαχία να βάλουνε φρένο σε αυτές τις πολιτικές και στην πορεία να τις ανατρέψουνε ανοίγοντας τον δρόμο για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα με τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του».

Τα αιτήματα

  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
    Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Γ. Ρούστας