Μετά το φορολογικό οι δανειστές δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Τσίπρας: Εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως το Πάσχα

Πρόθυμοι να δεχτούν τη νομοθέτηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό και, συνεπώς, και στον ΟΓΑ όπως και στις εισφορές των αγροτών τον Ιανουάριο εμφανίζονται οι δανειστές καθώς συνδέουν το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία, κατά τα φαινόμενα μετατίθεται για τις αρχές του νέου έτους.

Ανάλογη «ευελιξία», όπως έγραψε πρόσφατα το ypaithros.gr, επιδεικνύουν και για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών οι αλλαγές στο οποίο επίσης θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Αν ωστόσο για τη φορολογία τα περιθώρια είναι ούτως ή άλλως ελαστικά, δεδομένου ότι οι όποιες αλλαγές ψηφιστούν θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016, δεν ισχύει το ίδιο και για το ασφαλιστικό με το οποίο το Μαξίμου επιθυμεί να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα και, ει δυνατόν, εντός του Δεκεμβρίου.

Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής καθώς επίσης και από το «άνοιγμα» στα υπόλοιπα κόμματα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός ζητώντας συναινέσεις. Κλείνοντας εντός του Δεκεμβρίου το ασφαλιστικό –ένα θέμα που θεωρείται «καυτό» και βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των δανειστών- στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορούν να προσβλέπουν σε μια επιτάχυνση των διαδικασιών για τη ρύθμιση του χρέους.

Γιάννης Τσατσάκης