Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο του Ινστιτούτου Χανίων για την ελαιοκομία στη Στυλίδα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 7-9/12/2015 στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Αειφορική παραγωγή, επεξεργασία και προώθηση ελαιοκομικών προϊόντων».

Με επιτυχία διεξήχθη το σεμινάριο του Ινστιτούτου Χανίων για την ελαιοκομία στη Στυλίδα

Το σεμινάριο ήταν δωρεάν και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων και τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, ιδρύθηκε το 1949 και έχει ως μέλη 1.600 παραγωγούς που καλλιεργούν κατ’ αποκλειστικότητα την επιτραπέζια ελιά και συγκεκριμένα την «Π.Ο.Π. Κονσερβολιά Στυλίδας».

Ο πρόεδρος του ΑΕΣ Στυλίδας κ. Ι. Μπρούχας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός είναι οικονομικά εύρωστος με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και κάλεσε του παραγωγούς να συνεχίσουν να τον στηρίζουν εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους. Ο κ Χαρτζουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και ότι οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών μπορούν να ανακόψουν την αυθαιρεσία των ολιγοπωλίων.

Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, όπου έγινε επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις και οδηγίες για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της ελιάς. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την αλλαγή του εφαρμοζόμενου συστήματος άρδευσης (υπερκατανάλωση νερού, διαβροχή του κορμού, κλπ) και την ανάπτυξη συστήματος ενημέρωσης των παραγωγών για τις ανάγκες άρδευσης.

Την Τετάρτη 9/12/2015 έγινε συζήτηση για τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα στην οποία συμμετείχε ο δήμος Στυλίδας, ο ΑΕΣ Στυλίδας, η ΔΑΟΚ Φθιώτιδας και παραγωγοί και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση του ελαιοκομικού τομέα στη Φθιώτιδα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 190 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, έμποροι και μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς και γεωτεχνικοί.