Αποστολή της «ΥΧ» στα μπλόκα της Θεσσαλίας (Τέμπη – Νίκαια) Φωτορεπορτάζ και βίντεο

Το κρύο τσουχτερό, μετά βίας να περνάει τους μηδέν βαθμούς, και η χιονόπτωση ασταμάτητη.

Φωτορεπορτάζ και βίντεο από τα μπλόκα της Θεσσαλίας (Τέμπη - Νίκαια)

Του Κυριάκου Λάμπρου

Κι όμως, οι καιρικές συνθήκες δεν πτόησαν τους αποφασισμένους Λαρισαίους να φτάσουν στα Τέμπη την Τετάρτη 20/01 στις 14:00 το μεσημέρι. Τύρναβος, Φαλάνη, Πλατύκαμπος, Γυρτώνη, Πυργετός, Δένδρα και άλλα χωριά παρέα με τους Λαρισαίους έδωσαν το δυναμικό παρόν, όλοι σαν μια γροθιά, με περισσότερα από 700 τρακτέρ να παρατάσσονται εκατέρωθεν της εθνικής οδού.

Προβληματισμένοι, σκεπτικοί και κάποιοι σε απελπισία, υποδέχτηκαν την «ΥΧ» έτοιμοι να μοιραστούν τα προβλήματα τους και ψάχνοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς συνόδευαν τα παιδιά τους, η νέα γενιά, που θέλει με τον τρόπο της να βοηθήσει στον αγώνα που δίνεται ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν και εκείνοι το δικό τους μέλλον στον αγροτικό κλάδο. Αλλά και αγρότες μεγαλύτερης ηλικίας, με τις μαγκούρες τους να ξαποσταίνουν στο γειτονικό καφενείο, μην αντέχοντας άλλο την ορθοστασία και το κρύο, και πάντα με μια ανοιχτή πρόσκληση για καφέ ή τσίπουρο να ζεσταθούμε.

«Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτα, δεν μπορούμε να τα αντέξουμε» μας δήλωσαν όλοι όσοι συνομίλησαν μαζί μας. «Τα νέα μέτρα θα είναι η ταφόπλακά μας, αλλά θα βρουν τους αγρότες μπροστά τους» λένε οι πιο αποφασισμένοι, συμπληρώνοντας το κλίμα και την εικόνα της πρώτης μέρας των μπλόκων στα Τέμπη.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω έξω από το χωριό της Νίκαιας πάνω από 1000 τρακτέρ αρχίζουν και συγκεντρώνονται μετά τις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 22/1. Με δεκάδες παραπήγματα και φωτιές για να ζεσταθούν οι αγρότες από τα Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα δήλωσαν στην «ΥΧ» ότι……..ήρθαν για να μείνουν.

Περισσότερα από 1.500 τρακτέρ βρίσκονται αυτή την ώρα στο κόμβο της Νίκαιας, ενώ στο σημείο δεν αποκλείονται να φθάσουν και άλλα 500. Αυτά επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ο Καρδιτσιώτης αγροσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος που βρίσκονται στο στρατηγικής σημείο της περιοχής.

«Αυτά τα μέτρα είναι το τελικό χτύπημα για την αγροτιά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας, ενώ αναφερόμενος στους κυβερνώντες σημείωσε σαρκαστικά: «Ξέχασαν να βγάλουν ευχαριστήριο στην ΚΑΠ και στην Ε.Ε. γιατί μας μείωσε πέρσι και φέτος κατά 26% τις ενισχύσεις».

«Δεν επιθυμούμε συζητήσεις μέσω των καναλιών με τους υπουργούς. Θέλουμε να έρθουν στην Θεσσαλία προκειμένου να συζητήσουν μαζί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ypaithros.gr ο Σωτήρης Γιαννακός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας.