Οι επιλογές των αγροτών σήμερα

γράφει ο Νίκος Λάππας

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σχηματοποιηθεί διάφοροι τύποι αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Υπάρχουν χώρες όπου κυριαρχεί μία μεγάλη ενιαία οργάνωση, που αποτελεί την κοινή συνισταμένη των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων του αγροτικού τομέα.

Σε κάποιες άλλες χώρες συνυπάρχουν οργανώσεις, που εκφράζουν τους μεγαλύτερους ή τους μικρότερους αγρότες, με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.
Υπάρχουν εξαιρέσεις όπου συνυπάρχουν οργανώσεις που εκφράζουν διαφορετικές ιδεολογικές επιλογές, ή ακόμα χειρότερα, κομματικές, όπως είναι η Ελλάδα.

Η πρώτη μεγάλη αποχώρηση από την ενιαία αγροτική οργάνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Ε. Αβέρωφ, στην προσπάθειά του να συσπειρώσει δυνάμεις κάλεσε τους αγρότες να δημιουργήσουν νέα οργάνωση που θα αντιπάλευε τη δημιουργία κολχοζ. Έτσι προέκυψε η ΣΥΔΑΣΕ.

Μια δεκαετία αργότερα, η αλλαγή τακτικής του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, οδήγησε στην δεύτερη αποχώρηση και τη δημιουργία της ΠΑΣΥ. Κυριάρχησε η λογική μιας οργάνωσης «που δεν θα προβάλλει διαχειριστικά αιτήματα, θα είναι ενάντια στην ΚΑΠ, ενάντια στην εκάστοτε κυβέρνηση και υπέρ της δημιουργίας λαϊκών συμμαχιών».
Ό,τι απέμεινε από αυτές τις αποχωρήσεις –διασπάσεις κατ’ άλλους- συνέχισε να αποτελεί τη ΓΕΣΑΣΕ, η οποία έχασε τον δυναμισμό του παρελθόντος και σταδιακά περιθωριοποιήθηκε από τον καταστροφικό κυβερνητισμό που ακολούθησε.
Ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές προοπτικές του αγροτικού χώρου ευρύτερα, μετά από όλα όσα γίνονται αυτές τις ημέρες;

Δύο κατά τη γνώμη μας. Στην πρώτη περίπτωση θα διαβάσουμε σύντομα σε «ειδικά» έντυπα, όπως κάναμε και στο πρόσφατο παρελθόν, «το αποτέλεσμα δεν μετριέται με το αν πήραν κάτι στο χέρι οι αγρότες, αλλά αν συνειδητοποιήθηκε από περισσότερους ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για επόμενα βήματα και μάχες». Ή σε παραλλαγή, δεν χρειάζεται να κερδίσουν κάτι όσοι κινητοποιούνται, αρκεί να φθείρουμε τις άλλες αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι αγρότες πρέπει να φύγουν με απτά αποτελέσματα και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο. Πρέπει, επίσης, να φύγουν και με κάτι άλλο: Την απόφασή τους ότι θα δημιουργήσουν μια ενιαία, ισχυρή οργάνωση, όπου το δικό τους συμφέρον, το αγροτικό, προηγείται του κομματικού.