Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών το Σάββατο 19/12 στον Πλατύκαμπο

Τα τρακτέρ στους δρόμους, οι αγρότες στην εθνική οδό

Στ. Αραχωβίτης: Ανοιχτή η πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των λαρισαίων αγροτών στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η τοπική Συντονιστική Επιτροπή, καθώς στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας-Άγιας στον κόμβο Πλατυκάμπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες τρακτέρ, αλλά και αυτοκίνητα, ενώ απόδειξη της αγωνιστικής διάθεσης των νέων κυρίως αγροτών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ήταν και η κατάληψη του οδοστρώματος στο ύψος της ΠΑΘΕ, διακόπτοντας για 20 περίπου λεπτά την κυκλοφορία. Το βράδυ τα τρακτέρ παρέμειναν παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Πλατυκάμπου και αναμένεται να αποχωρήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί των Συντονιστικών Επιτροπών απ όλη τη Θεσσαλία, την Κατερίνη, την Κοζάνη, την Μακεδονία και την Στ. Ελλάδα. Βέβαια, όπως δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές «αποχωρούμε προσωρινά, λόγω εορτών για να επανέλθουμε την νέα χρονιά για την τελική μάχη με την κυβέρνηση».

Η συγκέντρωση

Αναλυτικότερα λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου, με ισχυρή παρουσία των αγροτών από τα χωριά του πρώην δήμου Πλατυκάμπου (νυν Κιλελέρ), της επαρχίας Τυρνάβου και από το Καλοχώρι. Μετά τις 12 ξεκίνησαν οι ομιλίες με τους νέους Φάνη Τραγάκη, Νίκο Παυλονάσιο, Τριαντάφυλλο Τσινούλη και Γιώργο Μαχά να αναφέρονται στις μέχρι σήμερα επαφές με το ΥΠΑΑΤ, αλλά και στα αιτήματα, τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές «απόδειξη του χάσματος που μας χωρίζει με την κυβέρνηση είναι πως από τότε που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, όχι μόνο δεν λύθηκαν τα προβλήματα μας, αλλά οξύνθηκαν. Στην αρχή διεκδικούσαμε επίλυση του κόστους παραγωγής, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικοί συντελεστές και τώρα προέκυψαν οι εκκρεμότητες των πληρωμών της ενίσχυσης, των αγροπεριβαλλοντικών, η αποκατάσταση των δικαιωμάτων και η αναγκαιότητα ρύθμισης χρεών προς την ΔΕΗ. Εάν πληρωθούμε τον Ιούνιο –όπως ακούγεται- το υπόλοιπο της ενιαίας, πως θα σπείρουμε την Άνοιξη» αναρωτήθηκαν.  

Το μπλόκο στην εθνική

Ακολούθως και αφού αποφασίστηκε η διανυκτέρευση των αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής να υπάρξει συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας, επί της ΠΑΘΕ. Γύρω στη 1 αντιπροσωπεία αγροτών ενημέρωσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για τις προθέσεις των αγροτών και μετά από διαπραγματεύσεις, τους επιτράπηκε να ανέβουν πεζή στην εθνική οδό, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τις γιορτές.       

Γ. Ρούστας