Παρέμβαση Κουτσουπιά για το τέλος διακοψιμότητας φ/β

Επιστολή στην ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το «φόρο υπέρ των βιομηχάνων», που επωμίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, για το περιβόητο «τέλος διακοψιμότητας»

Πέντε αγρότες με φ/β αρκούν για τη σύσταση ενεργειακού συνεταιρισμού σύμφωνα με το νέο ν/σ του ΥΠΕΚΑ

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη και στον αναπληρωτή του, Γιάννη Τσιρώνη, κοινοποιείται δε και στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παρατίθενται όλα εκείνα τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι «είναι αδιανόητο, ειδικά η τωρινή ηγεσία του υπουργείου, να έρχεται να εφαρμόσει κάτι που δεν θα τολμούσε ούτε η ποιο συντηρητική κυβέρνηση».

H επιστολή Κουτσουπιά

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση» Αγρινίου» εκπροσωπεί ένα πολύ σημαντικό αριθμό παραγωγών της ευρύτερης περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, 500 περίπου εκ των οποίων κατάφεραν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς βάσει των προβλέψεων της σχετικής νομοθεσίας.

Με αφορμή την επικείμενη έκδοση από πλευράς σας, της Υπουργικής Απόφασης για τη Διακοψιμότητα, δεν επιθυμούμε να εστιάσουμε – επαναλάβουμε ζητήματα που αφορούν στο τεχνικό σκέλος αυτής, την αναγκαιότητα της ή μη, ή το ποσό το οποίο τελικά απαιτείται ετησίως, καθώς τα θέματα αυτά έχουν αναλυθεί εξαντλητικά από άλλους φορείς στις σχετικές ανακοινώσεις τους.

Επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να τονίσουμε ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών – παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ένιωσε ανακούφιση με την απομάκρυνση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και συγκεκριμένα του τότε υφυπουργού, Ασ. Παπαγεωργίου.

Να σας θυμίσουμε ότι όταν οι παραγωγοί είχαν ήδη υποστεί, έκτακτη εισφορά 30% επί του τζίρου ενός και σε αρκετές περιπτώσεις δύο ετών, επιπλέον έκπτωση 20% επί του τζίρου ενός έτους και τέλος μείωση στη τιμή πώλησης για το υπόλοιπο της σύμβασης τους, ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κος Πετράκος δήλωνε ότι:

«το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ξαφνικά το φόρτωσαν αποκλειστικά στους παραγωγούς των ΑΠΕ, παρόλο που για τη διόγκωσή τους δεν ευθύνονταν αυτοί»…

«ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του Νόμου 4254/2014 (New Deal) είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον νόμο αυτό και τον είχε καταψηφίσει, τόσο επί της αρχής, όσο και κατ’ άρθρο»…

«ήταν απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά να προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο, μειώνοντας δραματικά τις τιμές παραγωγών και οδηγώντας στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους, δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες».

Να σας επισημάνουμε ότι αγρότες, από την αρχή αυτού του εγχειρήματος δεν ήταν επιχειρηματίες που έψαχναν ευκαιρίες επένδυσης των χρημάτων τους. Σχεδόν όλοι κατασκεύασαν το σταθμό τους με δανεισμό 100%, με ληστρικά επιτόκια από 9 έως και 11%, ενώ αρκετοί από αυτούς παραμένουν εγκλωβισμένοι μέχρι και σήμερα στην υπό εκκαθάριση ATE Leasing.

Να σας τονίσουμε ότι είναι παραγωγοί που με τα έσοδα από το σταθμό τους καταφέρνουν μετά βίας να πληρώσουν το δάνειο, την εφορία και την ασφάλεια τους, σε μία εποχή που ο αγροτικός τομέας στενάζει από την εκκωφαντική απουσία ρευστότητας, παραγωγοί που βλέπουν τη παραγωγή τους να σαπίζει από την έλλειψη ζήτησης και τα capital control.

Να σας γνωρίσουμε ότι ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία, το φτωχότερο νομό της χώρας, η συμμετοχή στων αγροτών στις ΑΠΕ ήρθε ως μερικό αντιστάθμισμα της μεγάλης περικοπής στην επιδότηση καπνού (κύριο προϊόν παραγωγής της περιοχής), η οποία κόστισε στο νομό τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ.

Να σας θυμίσουμε τέλος ότι οι αγρότες ασχολήθηκαν με τα φωτοβολταϊκά προκειμένου να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα που θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Κάθε ευρώ που τους αφαιρείτε, είναι από μία νέα καλλιέργεια, μία καλύτερη σταβλική εγκατάσταση, ένα νέο αρμεκτήριο, κοκ. Είναι άλλο ένα χτύπημα στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Σας καλούμε λοιπόν έστω και τη τελευταία στιγμή να αναθεωρήσετε και να μην επιβαρύνετε περαιτέρω τα αγροτικά φωτοβολταϊκά με το προβλεπόμενο τέλος διακοψιμότητας ή αλλιώς «φόρο υπέρ των βιομηχανιών». Είναι αδιανόητο, ειδικά η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου, να έρχεται να εφαρμόσει κάτι που δεν θα τολμούσε ούτε η ποιο συντηρητική κυβέρνηση. Να αφαιρέσει από το εισόδημα μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να στηρίξει τους μεγαλο – βιομήχανους. Θα ήταν καλύτερο μάλιστα να εξετάσετε το αντίθετο.