Παραδοσιακό καθάρισμα της Μαστίχας Χίου (video)

Ο παραδοσιακός τρόπος καθαρίσματος της μαστίχας, τον οποίο χρησιμοποιούν μέχρι τις μέρες μας οι γυναίκες στα χωριά, παρουσιάζεται σε ένα εξαιρετικό βίντεο!

Παραδοσιακό καθάρισμα της Μαστίχας Χίου (video)Καθάρισμα Μαστίχας Χίου

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν. Παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, με το χέρι και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο. Το καθάρισμα αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία που απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους, τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

Εκτός από το καθάρισμα από χώματα, πετίκια και φύλλα με το μαχαίρι, στο video καταγράφεται και η εντυπωσιακή τεχνική του ταχταρίσματος, με την οποία διαχωρίζεται το καθαρό μαστίχι από τις ξένες ύλες δεξιοτεχνικές κινήσεις και τη βοήθεια κόσκινου. Ένας από τους λόγους για τους οποίου η παραδοσιακή καλλιέργεια της Μαστίχας εντάχθηκε στον κατάλογο με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO στην οθόνη σας.

Χρήσεις και προϊόντα μαστίχας

Ενώ το μαστιχόδεντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στη Χίο, το 1957 δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο τσίκλας με μηχανήματα που κάλυπταν όλα τα στάδια παραγωγής της. Από το 1957 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει άλματα στην παραγωγή προϊόντων με μαστίχα, τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής και της καλλυντικής αγοράς, όσο και στον τομέα της διατροφικής μας αλυσίδας.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής χρήσεις:

  • ιατροφαρμακευτική (ενάντια στο έλκος στομάχου)
  • χειρουργική (κατασκευή ραμμάτων αφομοιώσιμων από τον οργανισμό)
  • οδοντιατρική (οδοντόπαστες, σφραγίσματα)
  • αισθητική (καλλυντικά),
  • ζαχαροπλαστική
  • αρωματοποιία
  • μαγειρική (ως μπαχαρικό)
  • ποτοποιία κ.ά.

Εξαγωγές και πωλήσεις μαστίχας

H εμπορική δραστηριότητά της είναι κυρίως εξαγωγική, αφού το 60% της ετήσιας παραγωγής της μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού – Ευρώπη, M. Ανατολή, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ασία – ενώ η συνολική ποσότητα εξαγόμενης μαστίχας το 2004 ανήλθε σε 73 τόνους. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σημαντικότερα προϊόντα (μαστίχα, μαστιχέλαιο, τσίκλα Elma) της EMX είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).