Πιέζουν οι Copa-Cogeca για επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Mercosur

Πιέζουν οι Copa-Cogeca για επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Mercosur

Να αντισταθμίσει η Κομισιόν τις αναμενόμενες ζημιές για τον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα, από μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – η Βενεζουέλα δεν εμπλέκεται), επιτυγχάνοντας θετικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και την Ιαπωνία, καλούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ Copa-Cogeca, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Copa-Cogeca εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς την ενδεχόμενη επιτάχυνση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις χώρες Mercosur, λόγω της πρόσφατης εκλογής του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι. Όπως αναφέρουν στην επιστολή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες Mercosur θα οδηγήσει σε «σημαντικές απώλειες» άνω των 7 δισ. ευρώ για την Ευρώπη. Τονίζουν, μάλιστα, ότι οι απώλειες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες, δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τη «σχετικώς μεγάλη» και προς τα κάτω μεταβλητότητα του ρεάλ και του πέσο σε σχέση με το ευρώ. Οι Copa-Cogeca αμφισβητούν, επίσης, «την πραγματική βούληση για άνοιγμα των αγορών» από πλευράς Mercosur, καθώς αύξησαν τους δασμούς στα οπωροκηπευτικά το 2014, ενώ η Βραζιλία ανανέωσε τα μέτρα αντιντάμπινγκ για το γάλα σε σκόνη της ΕΕ.

«Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα θετικά για την ΕΕ, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ζημίες που απορρέουν από μια συμφωνία με τις χώρες Mercosur», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι θα αντιταχθούν στις διαπραγματεύσεις με τη Mercosur εάν δεν λάβουν «διαβεβαιώσεις συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».