Δεν θα πληρωθούν φέτος όλοι οι δικαιούχοι της μεταποίησης του παλιού ΠΑΑ

Δεν μπορούν να κλείσουν εντός του 2016 όλες η εκκρεμότητες του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Mόνο βιώσιμες εταιρείες θα μπαίνουν στο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Υπομονή φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές του μέτρου της μεταποίησης του παλιού ΠΑΑ (Μέτρο 123Α).

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» (στην Γεωργία Μπόχτη και τον Νίκο Λάππα) ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χ. Κασίμης, δεν μπορούν να κλείσουν εντός του 2016 όλες η εκκρεμότητες του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», διότι «υπάρχουν π.χ. επενδυτικά σχέδια στο μέτρο της μεταποίησης, τα οποία εγκρίθηκαν και ουσιαστικά τα περάσαμε ως ανειλημμένες υποχρεώσεις, με αποφάσεις στο τέλος του 2015. Αυτά δεν προλαβαίνουν να υλοποιηθούν μέσα σε έναν χρόνο» και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί υπάρχουν περιορισμοί και πρέπει να απορροφήσουμε ούτως ή άλλως».

Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι του μέτρου 123Α ήταν:

  • Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
  • Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ,
  • Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου, για τις οποίες προβλέπεται το μέγιστο ποσοστό στήριξης,
  • Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας,
  • Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα –στο πλαίσιο των πληρωμών μέσω του προγράμματος γέφυρα στο νέο ΠΑΑ– δημοσιεύθηκαν 3 νέες αποφάσεις για την πληρωμή 560 δικαιούχων του Άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ) του προηγούμενου ΠΑΑ 2007-2013 που έμειναν απλήρωτοι ή δεν ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους την περασμένη προγραμματική περίοδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα –σύμφωνα με πληροφορίες– αναμένεται να υπογραφούν αντίστοιχες αποφάσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη Μεταποίηση και τα Leader του ΠΑΑ 2007-2013. Η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων είναι η 30/09/2016, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο 24 της «ΥΧ» που κυκλοφόρησε στα περίπτερα 15 Απριλίου