«Προαπαιτούμενο για το χρέος η αύξηση φορολογίας στους αγρότες»

Οδηγός ενστάσεων και νέα φορολογία αγροτών στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Ιδιαίτερη επιμονή στο θέμα της φορολογίας των αγροτών επιδεικνύει το κουαρτέτο των θεσμών προαναγγέλοντας ουσιαστικά σκληρή μάχη με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Μετά τις ανώνυμες διαρροές αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα που συνέδεεαν την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ να επανέλθει στο ζήτημα. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στη Real News, έθεσε σε πρώτο πλάνο τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία των αγροτών περιλαμβάνοντάς την στα τέσσερα «κλειδιά» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επαναφορά της χώρας στις αγορές.

«Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αποτελούν πρόκληση για τις ελληνικές αρχές σε τέσσερα μέτωπα: Συντάξεις, φορολογικό, αγρότες και νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας Βίζερ.

«Αν το πρόγραμμα παραμείνει στη σωστή τροχιά, όπως είναι σήμερα, και μείνει έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, τότε νομίζω ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος και μια λογική συνέπεια», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι είχε γραφτεί στον Τύπο, η ελάφρυνση του χρέους δεν αναμένεται να συνδεθεί με νέους όρους και νέο μνημόνιο. «Δεν νομίζω ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει να κάνει με κανένα νέο μνημόνιο. Κανείς στην Ε.Ε. από όσο γνωρίζω δεν ενδιαφέρεται να καταλήξουμε σε τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Γιάννης Τσατσάκης