ΣΕΚ: “Να προστατευθεί η εθνικής σημασίας φέτα ΠΟΠ, υποψίες ότι δεν βγήκαν στην επιφάνεια συμβάντα νοθείας”

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τοποθετείται στα πρόσφατα γεγονότα με την υπόθεση νοθείας στη φέτα. Ο ΣΕΚ τονίζει ότι έδρασε άμεσα και καθοριστικά για να γνωστοποιηθεί η εν λόγω υπόθεση στις αρμόδιες αρχές και στην κοινή γνώμη. Προτείνει μέτρα προστασίας της Φέτας ΠΟΠ από την Πολιτεία, ενώ ζητά τη στήριξη της κτηνοτροφίας που πλήττεται, όπως αναφέρει, από τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΕΚ: 

«Η κτηνοτροφία σήμερα έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, (αύξηση της τιμής ζωοτροφών έως 30% ,των φαρμάκων 37%, αύξηση της τιμής πετρελαίου κίνησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων), της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α. και θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, κύρια ο τομέας παραγωγής γάλακτος (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία), μέσω de minimis ή άλλων πόρων.

Σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε προέκυψε το μείζον ζήτημα της νοθείας του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για το συμβάν της νοθείας της Φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά έδρασε άμεσα και ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές  και το ΔΣ  της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης  Φέτας.

Η Φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του αγροτικού μας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας μας και θα πρέπει να την προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Η νοθεία των προϊόντων μας και ιδιαίτερα της Φέτας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων,  τεράστια οικονομική ζημιά στους  αιγοπροβατοτρόφους, στο μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, στους  καταναλωτές και  εντέλει στην εθνική μας οικονομία. 

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε άμεσα:

  1. Την αυστηρή εφαρμογή  των μέτρων  για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ εντός και εκτός των συνόρων μας, την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και της ποιότητας του προϊόντος. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κύρια της Φέτας.
  2. Έλεγχος των εξαγωγών για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων παραγωγής  Φέτας ΠΟΠ.
  3. Επειδή έχουμε την υποψία ότι και παλαιότερα υπήρξαν συμβάντα νοθείας της Φέτας και δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, ζητάμε  τη συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου θα πρέπει να έχουν την πλειοψηφία, αφού οι παραγωγοί και οι μεταποιητές εισφέρουν τα μέγιστα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ.
  1. Να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας ΠΟΠ και να θεσπιστεί διάταξη για απαγόρευση ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης και υπερδιήθησης του γάλακτος στις  τυροκομικές μονάδες, όπως έχει συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
  2. Στην περίπτωση που παρουσιάζεται πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος από τους παραγωγούς σε εταιρίες που τους επιδίδονται πρόστιμα, να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.