Σκληραίνει την στάση της το μπλόκο της Νίκαιας

Μπλόκα φωτορεπορτάζ

Την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 6ώρους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών, τελωνείων και αεροδρομίων και την απόσυρση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να δεχθούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποφάσισαν εκπρόσωποι από δεκάδες μπλόκα της χώρας που ανταποκρίθηκαν χθες το μεσημέρι στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας και συμμετείχαν στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας.

«Μην βιάζεστε, ο αγώνας έχει πολύ δρόμο ακόμη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από χθες τις διαδικασίες πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού, με δηλώσεις υπουργών περί αγροτών που φοροδιαφεύγουν, κλπ. Και μεις έχουμε την δική μας τακτική, την οποία θα ξετυλίγουμε καθημερινά». Δηλώσεις με νόημα από τον Βαγγέλη Μπούτα, λίγο μετά την λήξη της πανελλαδικής συνεδρίασης των αντιπροσώπων από 37 μπλόκα (από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη), στη Νίκαια.

Εκεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, προβλέπουν τα εξής: Πανελλαδική δράση απ΄όλα τα μπλόκα, τα οποία θα προχωρήσουνε σε συντονισμένο κλείσιμο για περισσότερες ώρες δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.α. Το κάθε μπλόκο θα αποφασίζει από μόνο του για τις ώρες δράσης. Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, πχ στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε Τράπεζες, δικαστήρια για τις διώξεις κ.α. Επόμενος βασικός σταθμός είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Η Επιτροπή καλεί «τους αγρότες των μπλόκων να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν την ίδια αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουνε την αγωνιστική αντίστασή στην πολιτική που τους καταστρέφει».

Σχετικά με την περίφημη συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα, η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι ενδεικτική των προθέσεων του μπλόκου της Νίκαιας. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε «διάλογο». Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και των τεκμηρίων διαβίωσης».

Γ. Ρούστας