Στήριξη 2.200.000 ευρώ για την Σκύρο

Εντάχθηκε στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το έργο «Στερέωση βραχωδών πρανών κάστρου Σκύρου – Μονής Αγ. Γεωργίου», προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης σημασίας για το νησί, το οποίο διασφαλίζει την προστασία των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σκύρου από τις επιπτώσεις
κατολισθητικών φαινομένων, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων ή σεισμών και ταυτόχρονα συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση δύο σπουδαίων βυζαντινών μνημείων από τον άμεσο κίνδυνο στον οποίο έχουν περιέλθει µετά του σεισµούς του 2001.

Το αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου της Σκύρου προς αποφυγή περαιτέρω κατολισθήσεων και η προστασία των υπαρχόντων βυζαντινών µνηµείων του Ι. Ν. Επισκοπής και του Ι. Ν. ΑΓ. Γεωργίου, τα οποία και αποτελούν µνηµείο πολιτιστικής κληρονομιάς για το νησί.

Με την πάροδο των χρόνων ο επαπειλούμενος κίνδυνος αυξάνεται για τα ανωτέρω µνηµεία, κυρίως όμως για τη ζωή των κατοίκων του παραδοσιακού οικισµού που αναπτύσσεται περιμετρικά του λόφου του Κάστρου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Αρχή και υποχρέωσή µας είναι, από τη µία πλευρά, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και από την άλλη η διαφύλαξη και η φροντίδα των µνηµείων µας. Αυτό το έργο ήταν για εµάς, από το ξεκίνηµα της θητείας µας, ένα µεγάλο στοίχηµα. Οι προσπάθειες µας ήταν συνεχείς και επίµονες, προκειµένου να εξασφαλίσουµε τη χρηµατοδότηση του. Έχουµε µπει σε έναν καλό δρόµο που µας επιτρέπει να προχωρούµε σε έργα σηµαντικά για την Περιφέρειά µας και τους ανθρώπους της. Επόµενο βήµα είναι η δηµοπράτηση του έργου που θα γίνει άµεσα».