Στα πέρατα της γης ο «λευκός» θησαυρός του Μεσολογγίου

Συλλέγεται με παραδοσιακές μεθόδους από την ονομαστή λιμνοθάλασσα

Στα πέρατα της γης ο «λευκός» θησαυρός του Μεσολογγίου

Αποτελεί τον σημαντικότερο πρεσβευτή του αλατιού Μεσολογγίου στις διεθνείς αγορές. Το όνομά του έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και μαζί του και ο ξεχωριστός αυτός «λευκός» θησαυρός, όπως αποκαλείται, χάρη στις ξεχωριστές ιδιότητές του. Η εταιρεία «Τρικαλινός», που ανέδειξε το αβγοτάραχο Μεσολογγίου στα τέσσερα σημεία της οικουμένης, προωθεί στις αγορές το εκλεκτό ελληνικό αλάτι, το γνωστό και ως Fleur de Sel, προβάλλοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου του.

Το Αφρίνα «Trikalinos» είναι ένα θαλασσινό αλάτι υψηλής ποιότητας. Συλλέγεται με παραδοσιακές μεθόδους από τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και είναι 100% φυσικό χωρίς καμιά επεξεργασία. Η φρεσκάδα του, το λαμπερό λευκό χρώμα, η φυσική υγρασία, η απαλή, διακριτική και αρωματική γεύση κάνουν το Αφρίνα «Trikalinos» να ξεχωρίζει. Αυτό, όμως, που κάνει το προϊόν τόσο ιδιαίτερο είναι πως οι κρύσταλλοί του παραμένουν ελαφρώς υγροί και τραγανοί, διατηρώντας τα φυσικά αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά της θάλασσας, ενώ έχει υποστεί τις λιγότερες δυνατές επεξεργασίες.

Το Μεσολόγγι αποτελεί τη μεγαλύτερη αλατούπολη της χώρας, κατέχοντας το 85% της συνολικής παραγωγής. Πριν από την εξόρυξη του αλατιού από τα «τηγάνια» και γύρω από αυτά, από το αεράκι δημιουργείται μια μορφή νιφάδων. Οι νιφάδες αυτές αποτελούν τον ανθό του αλατιού, που στην περιοχή το ονομάζουν αφρίνα. Την αφρίνα τη συλλέγουν με το χέρι, θεωρείται το καλύτερο, το ανώτερο και το πιο νόστιμο αλάτι. Έχει ξεχωριστή υφή, λιώνει στο στόμα και δημιουργεί έκρηξη γεύσεων. Επίσης, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αλλά και ως επιτραπέζιο.