Στα 20€ το εισιτήριο για την Ακρόπολη

Την αύξηση των τιμών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανάβοντας το πράσινο φως για αυξήσεις στα εισιτήρια μνημείων και μουσείων με μεγάλη επισκεψιμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι αυξήσεις θα ισχύουν μόνο κατά τη θερινή περίοδο, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, ενώ τους χειμερινούς μήνες οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά 50%.

Στην Ακρόπολη, που μαζί με την Κνωσσό εντάσσονται στην “ακριβή” περιοχή, το εισιτήριο αυξάνεται στα 20 ευρώ από 12 που κοστίζει σήμερα και στα 10 ευρώ το μειωμένο από 6. Στην Κνωσό το εισιτήριο αυξάνεται στα 15 ευρώ από 6 που κοστίζει σήμερα, και το μειωμένο σε 8 ευρώ από 3 ευρώ. Αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών, εντάσσονται στην επόμενη κατηγορία και οι τιμές τους αναμορφώνονται στα 12 ευρώ και 6 το μειωμένο, από 6 ευρώ που κοστίζει σήμερα το εισιτήριο για την Επίδαυρο και 8 για τις Μυκήνες.

Σε ό,τι αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάξη προσέλευσης, ορισμένοι εκ των οποίων διαθέτουν και μουσείο, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, η τιμή του εισιτηρίου γίνεται 8 ευρώ και 4 ευρώ το μειωμένο.

Σε αρχαιολογικούς χώρους μέσης προσέλευσης, όπως η Νεμέα και ο Μαραθώνας, ή περιορισμένης, όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες της Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου, προκειμένου να τονωθεί η επισκεψιμότητά τους, οι αυξήσεις είναι σχετικά μικρές.

Σε ό,τι αφορά τα μουσεία με τη μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η τιμή αυξάνεται στα 10 ευρώ από 6 που ισχύει σήμερα και στα 5 ευρώ το μειωμένο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που ανήκει στην ίδια κατηγορία, η τιμή αυξάνεται στα 10 ευρώ από 6 που ισχύει σήμερα. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας αυξάνεται στα 8 ευρώ από 4 που ισχύει σήμερα, ενώ στα 6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά από την προχθεσινή συνεδρίαση, ζητήθηκε απ’ τα μέλη του ΚΑΣ η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στο Ευπαλίνειο Όρυγμα σε 8 ευρώ από 6 σήμερα, το ίδιο στη Σπιναλόγκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου σε 8 ευρώ και όχι 6 όπως προτάθηκε, στη Ζάκρο, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης και στη Ρωμαϊκή Οικία στην Κω.

Εκτός της μειωμένης τιμής των εισιτηρίων διατηρείται επίσης, στη διάρκεια του χειμώνα, η δωρεάν είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Ώς τις αρχές του έτους πρόκειται να εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο (e-ticketing), αρχικά στην Ακρόπολη και στη συνέχεια σε ακόμη 38 αρχαιολογικούς χώρους, και επίσης ένας μηχανισμός στο ΤΑΠ μέσω του οποίου θα μπορούν να ελέγχονται όλα τα σημεία πώλησης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.