Στο παρά πέντε

γράφει ο Δραγάτης

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε έδωσε η Κομισιόν το «πράσινο φως» στο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 (το συγκεκριμένο έτος πέρασε προ πολλού) – 2020 και εμείς εδώ… στο «Ελλάντα» πανηγυρίζουμε. Επιχειρώντας μια κριτική, μπερδευόμαστε. Σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Θυμάμαι το θέμα να… σέρνεται από την εποχή που στην Καβάλας ήταν ο Διβάρης. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε να… απορροφηθεί!

Βαρύ πυροβολικό

Άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω τις διαδικασίες –αν και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό- μας λένε ότι ήδη έπρεπε να έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες, ώστε να πάρει μπρος από 1/1/2016. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι με ποια προγράμματα θα ξεκινήσει. Και εδώ σας έχω την είδηση: Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες και μεταποίηση. Δηλαδή με το βαρύ πυροβολικό.

Ερωτηματικό η αποκέντρωση

Ένα όμως από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και μάλιστα άμεσα, όπως μας επισημαίνουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ, είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα της περιφερειοποίησης των πόρων του ΠΑΑ. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι το 30% θα πάει στις περιφέρειες, όμως μην το δένετε κόμπο. Ακόμα παίζεται το ποσοστό, μας σφυρίζουν.

Τυφλός ή στον κόσμο του;

Και ολοκληρώνω με ένα quiz: Ποιος εν ενεργεία υπουργός φέρεται να είπε σε συνδικαλιστή αγρότη –σε συνάντηση που είχαν το περασμένο Μάιο- ότι δεν έχει δει κανέναν αγρότη να παραπονιέται. «Έχετε παράπονα;» φέρεται να αναρωτήθηκε τότε ο εν Αθήναις βουλευτής, ακούγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου.