Συνεταιριστικά μαθήματα

γράφει ο Δραγάτης

Δράγατης

Μαθήματα συνεταιριστικής αλληλεγγύης παρέδωσαν οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του νέου υπερ–συνεταρισμού, στο ξενοδοχείο Stanley, στο κέντρο της Αθήνας. Εκπρόσωποι οργανώσεων από όλη τη χώρα, με διαφορετικά προϊόντα, ηλικίες και πολιτικές πεποιθήσεις, συγκεντρώθηκαν, συζήτησαν, και τελικά συμφώνησαν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Έπεται και συνέχεια

Οι διαφωνίες δεν έλειψαν. Η ένταση ανέβηκε, αλλά ποτέ δεν ξέφυγε από τα πολιτισμένα όρια. Αν μη τι άλλο, τέτοιες πρωτοβουλίες και κινήσεις μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα βελτιωμένο συνεταιριστικό μέλλον, για μια καλύτερη εμπορική πορεία των ελληνικών προϊόντων. Η αρχή έγινε από ένα σημαντικό αριθμό συνεταιριστών. Μαθαίνουμε όμως ότι έπεται και συνέχεια!

Μεγάλες οι προκλήσεις

Ξεκαθαρίστηκε, βέβαια, ότι αυτό το νέο, πολλά υποσχόμενο συνεταιριστικό εγχείρημα, ουδεμία σχέση αναμένεται να έχει με την παλιά AGRΩ και βεβαίως δεν θέλει να αντικαταστήσει τον θεσμικό ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σίγουρα οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες, όμως, όπως όλα δείχνουν, οι εκπρόσωποι της νέας αυτής Οργάνωσης, που βρίσκεται στα σκαριά, φαίνεται να έχουν μάθει από παλιά λάθη. Επίσης, έχουν καταλάβει ότι μόνο ενωμένοι μπορούν προχωρήσουν.

Ήξεις αφήξεις

Η Αχαρνών τι λέει γι’ αυτή την προσπάθεια; Ρωτήσαμε, αλλά δεν καταλάβαμε και πολλά. Μάλλον θετική είναι. Όμως, επισήμως, στηρίζει τις Διεπαγγελματικές και τις Ομάδες Παραγωγών. Είναι αυτά τα «ήξεις αφήξεις» που λέγονται μέχρι να έχουν κάτι χειροπιαστό. Από τη σοβαρότητα του εγχειρήματος πιστεύουμε ότι θα κριθούν τελικά όλα.