Τεύτλα: Ετοιμάζονται για την έναρξη της καμπάνιας στον κάμπο

teutla-sigomidi
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της καμπάνιας στην ΕΒΖ και στον κάμπο ολοκληρώθηκαν τα ποτίσματα των τεύτλων, με τους παραγωγούς να αναμένουν το πράσινο φως της βιομηχανίας για να αρχίσουν τη συγκομιδή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της καμπάνιας τοποθετείται περί τις 25 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή να συγκεντρώνεται στο εργοστάσιο της Λάρισας και από εκεί να μεταφέρεται με φορτηγά ή μέσω του ΟΣΕ στο Πλατύ.

Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, καθώς τα 4.300 στρέμματα, που καλλιεργούν οι 50 πιστοί τευτλοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας, θεωρούνται μικρή ποσότητα. Ωστόσο, η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, καθώς ο καιρός και ιδιαίτερα οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ευεργετικές, ενώ ο ζαχαρικός τίτλος (pol) αναμένεται υψηλός. Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται περίπου στους 7-8 τόνους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τευτλοεξαγωγέων Θεσσαλίας, Θόδωρο Δαλακούρα, «μπορεί στις τάξεις των παραγωγών να επικρατεί μια ανησυχία αναφορικά με τις διοικητικές εξελίξεις της βιομηχανίας και την εξεύρεση νέου επενδυτή, ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν στην καλλιέργεια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των στελεχών της ΕΒΖ ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί κανονικά και θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τον τιμοκατάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στον κάμπο ανήλθαν σε 12.600 (έναντι 11.200 το 2015), τα οποία απέδωσαν 82.200 τόνους (έναντι 70.000 τόνων το 2015), με τη μέση στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 7-8 τόνους/στρ. Πέρυσι (το 2017) καλλιεργήθηκαν τα ίδια στρέμματα (11.200) και παρήχθησαν 72.000 τόνοι. Η ποιότητα των τεύτλων ήταν ιδανική, με τον ζαχαρικό τίτλο (pol) να κυμαίνεται από 14,5-15%. Πανελλαδικά, είχαν παραχθεί περίπου 64.000 τόνοι.

Τέλος, αναφορικά με το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα οι πέντε μόνιμοι υπάλληλοι της βιομηχανίας συνεχίζουν τη συντήρηση του εξοπλισμού, κυρίως στο Κέντρο συγκέντρωσης των τεύτλων, αλλά και στο Τμήμα Μεταποίησης, όπου συσκευάζεται η ζάχαρη που προορίζεται για εξαγωγή κυρίως σε Γαλλία και Κροατία, μέσω του λιμανιού στον Βόλο. Εκκρεμεί, δε, το αίτημα του προϊσταμένου της γεωπονικής υπηρεσίας προς την ΕΒΖ για την πρόσληψη το επόμενο διάστημα 15-20 εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα απασχοληθούν με την παραλαβή των τεύτλων.