Την Λήμνο επισκέφτηκε ο Μάρκος Μπόλαρης

Την Λήμνο επισκέφτηκε ο Μάρκος Μπόλαρης

Η εξαίρετη ποιότητα των προϊόντων αγροδιατροφής της Λήμνου και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης στο νησί του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη.

Την Λήμνο επισκέφτηκε ο Μ. Μπόλαρης στις 6/9 μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη. Συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Μαρινάκη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη στρατηγική του Δήμου σε ζητήματα αγροτικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου, της Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) και του Κτήματος Χατζηγεωργίου, το γαλακτοτυροκομείο Μαρκάκη και την κτηνοτροφική μονάδα Αρβανίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση και συνεργασία και με εκπροσώπους του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ατσικής Λήμνου με τους οποίους συζητήθηκε το καίριο ζήτημα της διάσωσης του θυμαριού και την ανάδειξη του παραδοσιακού φασολιού.

Αναλυτικά, τέθηκαν θέματα, όπως

  • H διαχείριση των υδάτων με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και η ανάγκη δημιουργίας μικρών λιμνοδεξαμενών για άντληση νερού που θα χρησιμοποιείται για άρδευση.
  • Η ολοκλήρωση του αναδασμού στο αγρόκτημα Ατσικής.
  • Η αξιοποίηση των δράσεων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την διάσωση των αυτοχθόνων φυλών προβάτων και αίγας.
  • Η σύσταση ομάδων παραγώγων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
  • Η ανάγκη συνεργιών των παραγωγικών φορέων του νησιού για αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν προωθητικές ενέργειες για τα αγροδιατροφίκα προϊόντα του νησιού (Οίνος Π.Ο.Π, Τυρί Καλαθάκι Π.Ο.Π κ.τ.λ.).
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης του Προγράμματος Αλιείας 2014-2020.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν και των αγριοκούνελων που αντιμετωπίζει η Λήμνος και της επιδρομής ακρίδων στον Άγιο Ευστράτιο, τα οποία αντιμετωπίζονται με κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό βασισμένο στις αρχές αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις απαιτούμενες κρίσιμες συνέργειες της Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων με τις υπηρεσίες και τους ερευνητές των συναρμοδίων Υπουργείων για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε το Κτήμα Μητρόπολης, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στο Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο και αποτελεί πρόκληση για την παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροδιατροφικό τομέα. Στη συνάντηση και συνεργασία συζητήθηκαν δυνατότητες αξιοποίησης του Κτήματος, με αλλαγή κατεύθυνσης σε καλλιέργειες των προϊόντων που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για το νησί, καθώς και η εκτροφή της αυτόχθονης φυλής προβάτων Λήμνου με αξιοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΠΑΑ 2014-2020.