Τι θα ζητούσα από τον Άι Βασίλη (αν πίστευα στα θαύματα)

γράφει ο Νίκος Λάππας

Περίοδος ονείρων και ευχών οι γιορτές. Τι θα άλλαζε την εικόνα του αγροτικού τομέα μέσα στο 2016; 

Πρώτον, το ΥΠΑΑΤ να επιλέξει ένα οριζόντιο θέμα που αφορά πολλούς και να το επιλύσει συνολικά και μέχρι τέλους. Τέτοιο θα μπορούσε να ήταν το φαινόμενο της νοθείας και των ελληνοποιήσεων που εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια σε οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, αυγά, όσπρια, κρασί, οινόπνευμα, μέλι, ψάρια. Τι χρειάζεται; Να πάρει θέση η κυβέρνηση αν είναι με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ή τους μεταπράτες η εφαρμογή των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για ιχνηλασιμότητα και κάποιες αλλαγές στις ελεγκτικές δομές.

Δεύτερον, οι πρώτες δράσεις του ΠΑΑ, που, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Αγρότες, να οδηγήσουν στη δημιουργία κάποιων χιλιάδων νέων εκμεταλλεύσεων που θα είναι καινοτόμες και βιώσιμες. Όχι άλλους δημόσιους πόρους σε νέα μοντέλα τρακτέρ όπου δεν χρειάζονται, σε εκτροφείς σαλιγκαριών ή καλλιέργειες γκότζι μπέρυ.

Τρίτον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιλέξει δύο θέματα και να τα επιλύσει μέσα στο έτος. Το πρώτο θα μπορούσε να ήταν ένας κλάδος των εισροών (έχουμε τα πιο ακριβά εφόδια στην Ευρώπη για κάποιο ανεξήγητο λόγο), και το δεύτερο, η καθυστέρηση πληρωμών των σούπερ μάρκετ κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τέταρτον, η οικονομική κατάσταση να βελτιωθεί πραγματικά, ώστε να υπάρξει ένα αγροτικό πιστωτικό σύστημα ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες της αγροτικής ανάπτυξης.

Πέμπτον, οι αγρότες να κάνουν μία νέα, ενιαία, αξιόπιστη αγροτική επαγγελματική οργάνωση.