Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει το Παρίσι, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επίθεση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σειρά έξι συντονισμένων επιθέσεων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία -εστιατόρια και μπαρ- μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος.

Όμως το επίκεντρο υπήρξε ή ομηρία περίπου 100 πολιτών στο θέατρο Bataclan της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έληξε με λουτρό αίματος.

Συνολικά περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Περίπου εκατό από τους νεκρούς είναι στο θέατρο Bataclan και 40 σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με γάλλο εισαγγελέα, συνολικά πέντε από τους δράστες ενδέχεται να είναι νεκροί σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τουλάχιστον 100 νεκροί στο Bataclan

Στην αίθουσα του Bataclan βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία, όταν σημειώθηκε μια «τεράστια έκρηξη» και έπεσαν περίπου 20 πυροβολισμοί, όπως ανέφεραν μάρτυρες.

Ανδρας που κατάφερε να ξεφύγει δήλωσε: «Καταφέραμε να διαφύγουμε. Υπήρχε αίμα παντού. Ανοιξαν πυρ μέσα στο πλήθος».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο θέατρο τουλάχιστον δύο δράστες με εκρηκτικά κρατούσαν έως και 100 ομήρους. 

Όμηρος μέσα από το Bataclan έκανε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια μέσω site κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι ακόμη μέσα στο Bataclan. 1ος όροφος. Βαριά τραυματισμένος. Υπάρχουν επιζώντες στο εσωτερικό. Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν. Στον 1ο όροφο γρήγορα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Liberation, δημοσιογράφος του Europe 1 βρισκόταν μέσα στο θέατρο Bataclan, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Δύο-τρία άτομα, με ακάλυπτα τα πρόσωπα εισέβαλαν με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά μέσα στο πλήθος». Ο ίδιος εκτίμησε πως οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου 15 λεπτά. «Ήταν εξαιρετικά βίαιοι και επικράτησε πανικός» δήλωσε.

Περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ακούστηκε σειρά εκρήξεων και πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο, λίγη ώρα αφότου οι αρχές προανήγγειλαν αστυνομική έφοδο.

Στις 2 το πρωί το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση στο θέατρο έληξε και «δύο δράστες σκοτώθηκαν».

Οι τηλεοράσεις έδειξαν πολίτες να βγαίνουν από το θέατρο και λίγη ώρα αργότερα το θέατρο άδειασε και από τους τελευταίους επιζώντες.

Οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς μέσα στο Bataclan.

Βόμβες έξω από το Stade de France

Περίπου στις 11 το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον μία έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Jules Rimet, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο, και άλλη μία κοντά σε εστιατόριο McDonald’s, ένα τετράγωνο μακριά από το στάδιο.

Τουλάχιστον μία από τις παραπάνω εκρήξεις αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις αυτές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από τα στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι φίλαθλοι κλήθηκαν να περιμένουν επί ώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο για την ασφάλεια τους.

Μακελειό στο κέντρο του Παρισιού

Παράλληλα, επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, από τουλάχιστον 5-6 ενόπλους, που δεν φορούσαν κουκούλα. Οι οδοί Fontaine au Roi, Charonne και η λεωφόρος Voltaire θύμιζαν για ώρα πολεμικό τοπίο.

Σημειώνεται ότι τα σημεία των επιθέσεων είναι πολύ κοντά στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές στις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 εργαζόμενοι.

Κύριοι στόχοι ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία είναι σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Allahu Akbar» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

«Αυτό διήρκεσε εφιαλτικά πολύ ώρα», αναφέρει ένας μάρτυρας. «Σήκωσε το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί μέσα στο Carillon. Ακούγαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και βλέπαμε δεκάδες σώματα στο έδαφος» πρόσθεσε.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) άλλο ένα επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού, αλλά δεν υπήρξε νεότερες πληροφορίες για αυτό το επεισόδιο.

Πηγή: in.gr