Η νύχτα πέφτει μαλακά και το φως του δειλινού αφήνει θέση του σε μια κρυστάλλινη αστροφεγγιά. Ο Χειμώνας κατέφτασε στους Μελισσουργούς Άρτας, στολισμένος με λευκό χιόνι και πράσινες πευκοβελόνες. Και για τους ταξιδιώτες που ψάχνουν το διαφορετικό και φιλόξενο υπάρχει το «Καταφύγιο Μελισσουργών» στα Τζουμέρκα.

Πλαισιωμένο από μια θέα χωρίς όρια κι από παραμυθένια τοπία, σε υψόμετρο 1023 μέτρα, το Καταφύγιο είναι δημιούργημα του Αποστόλη Τσιμπανάκου και του Φώτη Δελημήτρου. Πρόκειται για 100% ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στην μέση του βουνού. «Μόλις το είδα το ερωτεύτηκα!», λέει ο Αποστόλης, που μαζί με τον Φώτη, από το 2013, δίνουν ζωή  στο Καταφύγιο και όχι μόνο! Το όνειρο τους ήταν να φτιάξουν εκεί το σπίτι τους. Και τα κατάφεραν! «Πάντα δούλευα στο βουνό, το είχα λατρέψει. Ακόμα κι όταν ζούσα στον Βόλο, δούλευα στη φύση. Δεν θα μπορούσα να ζήσω αλλιώς. Πάντα μου άρεσαν τα Τζουμέρκα. Για ένα διάστημα φιλοξενήθηκα στο Καταφύγιο των Πραμάντων. Ήμουν έτοιμος και έμπειρος γι’ αυτό το εγχείρημα, γι’ αυτόν τον τόπο. Πιάνουν τα χέρια μου, ξέρω πως να επιβιώσω μέσα στο δάσος», μας εξηγεί.

Μια φιλόξενη παρέα ανθρώπων, με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, σας περιμένει να επισκεφθείτε το Καταφύγιο. Από νυκτερινή παρεΐστικη διασκέδαση (μπουζούκι 3χορδο, τζουραδάκι, λάουτο, κρουστά) μέχρι νοστιμότατες παραδοσιακές λιχουδιές και σπεσιαλιτέ με ντόπια κρέατα, τυριά και τσιπουράκι, θα σας κάνουν να αισθανθείτε όμορφα και οικεία. Κι όπως λέει ο Αποστόλης: «Έχουμε το δικό μας θερμοκήπιο, αγοράζουμε ντόπια κοκόρια, κρέατα και τυριά… Ο Φώτης εκτός των άλλων είναι και μελισσοκόμος. Έτσι έχουμε και το δικό μας μέλι. Επίσης σημαντική είναι η βοήθεια από 2 φίλους-επαγγελματίες σεφ που δουλεύουν σεζόν στην Μύκονο και ξεχειμωνιάζουν στο Καταφύγιο».

Καθοριστικό ρόλο στην περιπέτεια αυτή παίζει ο τόπος. Να βρίσκεσαι στα Τζουμέρκα, να αντικρίζεις από την βεράντα σου τις κορυφές της Στρογγούλας. Και σε μικρή απόσταση να συναντάς τον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας, που είναι γνωστός ως «Κεφαλόβρυσο» ή «Νερουλάς», με ανάπτυγμα 350 μέτρων και πηγές που αναβλύζουν στα 2000 μέτρα, δεν είναι και λίγο!.

Το καταφύγιο είναι και «Εκπαιδευτικό  Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων» της ευρύτερης περιοχής. Ανοιχτό όλο το χρόνο, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να οργανώσει όποιος το θέλει τις δραστηριότητες του στο βουνό με ασφάλεια και γνώση. «Δεν υπήρχε μονοπάτι να περπατήσεις, δεν υπήρχε τίποτα», λέει ο Αποστόλης. Σήμερα, η σήμανση σε ολόκληρη την διαδρομή από και προς το Καταφύγιο βγάζει μάτι. Αν ακολουθήσετε πιστά τις πινακίδες θα βρείτε αμέτρητες διαδρομές, για αρχάριους, οικογένειες αλλά και έμπειρους ορειβάτες.

Διαμονή

  • Διαθέτει 5 5κλινα δωμάτια με θέρμανση, καθένα με ανεξάρτητο μπάνιο.
  • Σάλα με τζάκι, σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.
  • Η κουζίνα λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Παρέχει πλήρη διατροφή.
  • Στο ελατόδασος από το οποίο περιβάλλεται υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για κατασκήνωση.
  • Το κόστος διαμονής είναι 13ευρώ.

Αποστόλης Τσιμπανάκος: «Μια φωτίτσα να δει κάποιος να καίει και όλοι θα ρίξουν ένα κούτσουρο».

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος είναι από τους δημιουργούς του Καταφύγιου: «Ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ, ούτε μια στιγμή», λέει. «… Στο βουνό έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Και καλείσαι να αλλάξεις αλλιώς δεν θα επιβιώσεις». Κι όταν τον ρωτάμε αν το κράτος στηρίζει την προσπάθειά τους, θα μας πει κάτι διαφορετικό από αυτά που ακούμε συνήθως: «Το κράτος δεν είναι αδιάφορο. Μας στηρίζει με τον τρόπο του. Επικοινωνούμε με τον δήμο, το δασαρχείο ακόμα και την περιφέρεια. Όμως πριν ζητήσουμε, κοιτάμε να προσφέρουμε. Έχω μάθει να μην παραπονιέμαι για να πάρω κάτι. Πρώτα δείχνω την δουλειά μου, κι αν τους αρέσει, ερχόμαστε σε συμφωνία. Μια φωτίτσα να δει κάποιος να καίει και όλοι θα ρίξουν ένα κούτσουρο….».