ΥπΑΑΤ: Γεωργία και τουρισμός μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία μαζί με τον τουρισμό, είναι εκείνοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου στο Πολυσυνέδριο Capital + Vision.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ιδιαίτερα ο τομέας των τροφίμων και ποτών παρουσιάζει και επενδυτικό ενδιαφέρον. «Γι’ αυτό κι εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε ως στρατηγική επιλογή την ανασυγκρότηση του αγροτοδιατροφικού τομέα, χρησιμοποιούμε τον όρο αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, ένα σύμπλεγμα που θέλουμε να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας, στοχεύοντας σε τρία πράγματα, πρώτον στην ασφάλεια του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών και όσων κατοίκων της περιφέρειας που παράγουν αγροτικά προϊόντα, δεύτερον στη κάλυψη των διατροφικών αναγκών όσων ζουν και επισκέπτονται τη χώρα μας και τρίτον στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων , μέσω μιας προστιθέμενης αξίας», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Η θέση της Ελλάδας στις εξαγωγές

Η χώρα μας – σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου – αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Ο.Σ.Α.

Μάλιστα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%.

Είναι η χώρα παραγωγής για 102 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, και κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ε.Ε, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών, καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο.

Η σύνθεση διαφορετικών και ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών και κουλτούρας κρατών της Μεσογείου και περιοχών τους παραμένουν ζωντανές στο χώρο και στο χρόνο.

Καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτή την παράδοση μέσα από όλα τα εργαλεία που έχουμε

τόσο για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Όπως γνωρίζετε περίπου ο μισός πληθυσμός της ΕΕ ζει σε αγροτικές περιοχές.

Χωρίς τη γεωργία, θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρηθούν ζωντανοί και συγκροτημένοι αρκετοί από τους οικισμούς και τα χωριά.

Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.