Από τη φάρμα στο ποτήρι, με μια στάση στο ATM

Η ιταλική... μόδα της απευθείας διάθεσης φρέσκου γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών έγινε στην Ελλάδα ο πιο σύντομος δρόμος μεταξύ παραγωγού-καταναλωτή

Από τη φάρμα στο ποτήρι, με μια στάση στο ΑΤΜ

Μετρά μόλις δυόμισι χρόνια ζωής και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχείς δρόμους για την απευθείας σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή. Ο λόγος για το εγχείρημα της διάθεσης γάλακτος από τους ίδιους τους παραγωγούς μέσω 24ωρων αυτόματων πωλητών, που φέρνει το ελληνικό γάλα από τη φάρμα απευθείας στο ποτήρι του καταναλωτή.

Το φθινόπωρο του 2013, ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-Πιες, επιχειρώντας να… μειώσει την απόσταση που χωρίζει τον παραγωγό από τον καταναλωτή, εισήγαγε στην ελληνική αγορά μια καινοτομία, που φέρει –κατά κύριο λόγο– ιταλική σφραγίδα, εγκαθιστώντας τα πρώτα ΑΤΜ γάλακτος στη Λάρισα.

Σήμερα, μόλις δυόμισι χρόνια μετά, ο συνεταιρισμός, που άνοιξε τον δρόμο για τον αυτόματο… γαλατά της γειτονιάς, όχι μόνο χαράσσει αναπτυξιακή τροχιά για τον ίδιο και τα μέλη του, αλλά έχει καταφέρει να βρει μιμητές ανά την επικράτεια. Από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα και από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή μέχρι τα Γιάννενα, τα ΑΤΜ γάλακτος επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν πως πίσω από κάθε ιστορία επιτυχίας βρίσκεται κάποιος που πήρε μια θαρραλέα απόφαση.

Εν προκειμένω, ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας – Πιερίας ΘΕΣγάλα-Πιες, ο οποίος εγκαινίασε την πρωτόγνωρη –για τα ελληνικά δεδομένα– πρωτοβουλία της απευθείας διάθεσης φρέσκου γάλακτος, μέσω αυτόματων πωλητών, αρχικά στη Λάρισα και μετά στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιόκτητο παραγωγικό «ορμητήριο» του συνεταιρισμού, στη Φαλάνη Λάρισας, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη τρέχοντος μηνός, ανοίγει για τον υπερδραστήριο συνεταιρισμό τον δρόμο για μια σειρά από νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η κάθοδος με σημαντικό αριθμό ΑΤΜ στην αγορά της Αττικής.

Το εγχείρημα θα αναπτυχθεί εντός του 2016 και θα συνοδευτεί από συνέχιση της επέκτασης της αλυσίδας των ΑΤΜ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Η νέα μονάδα παστερίωσης, με δυναμικότητα επεξεργασίας 240 τόνων γάλακτος ημερησίως, είναι το «πάτημα» που επιτρέπει στον συνεταιρισμό να διευρύνει το δίκτυο της διάθεσης υφιστάμενων και νέων προϊόντων μέσω ΑΤΜ, που σήμερα είναι εγκατεστημένα σε 33 σημεία σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Και δεύτερο μηχάνημα

Δύο μήνες ζωής συμπληρώνει αυτή την περίοδο το πρώτο ΑΤΜ γάλακτος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου στην αγορά της Αττικής επί της οδού Πατησίων.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε ο συνεταιρισμός εισήλθε στην απευθείας διάθεση του παραγόμενου γάλακτος μέσω αυτόματου πωλητή, η υποδοχή του εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος είναι κάτι παραπάνω από θερμή.

Μάλιστα, η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώνεται ωθεί τον συνεταιρισμό, όπως μετέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρός του, Γιάννης Αντωνάκος, στην αναζήτηση και δεύτερου ΑΤΜ στην Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εγχείρημα, που επιτρέπει στους παραγωγούς να «εξοστρακίσουν» τους μεσάζοντες από την αγορά, αποτελεί μονόδρομο για τους ίδιους τους παραγωγούς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ισχύς βρίσκεται στον συνασπισμό των υγιών συνεταιριστικών δυνάμεων της χώρας.

Πρεμιέρα στα Γιάννενα

Στη λογική της απευθείας διάθεσης της παραγωγής τους μέσω αυτόματων πωλητών κινείται και η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, με το «Γιαννιωτ’κο» γάλα. Οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού, κόντρα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, παραμένουν αποφασισμένοι να κερδίσουν το εμπορικό στοίχημα για το εξαιρετικό προϊόν τους, εγκαθιστώντας την εβδομάδα που διανύσαμε ΑΤΜ γάλακτος στο κέντρο των Ιωαννίνων. Το επόμενο στρατηγικό πλάνο στην ατζέντα της συνεταιριστικής κίνησης αφορά την τυποποίηση του προϊόντος σε ίδιες εγκαταστάσεις, καθώς, μέχρι σήμερα, η παραγωγή των προϊόντων γίνεται σε ένα μικρό τυροκομείο της περιοχής, στο Ζαγόρι, και καλύπτει οριακά τη ζήτηση.

Σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Στα χνάρια του ΘΕΣγάλα-Πιες κινούνται και οι αιγοπροβατοτρόφοι του Έβρου, μέσω του Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν έως τον Φεβρουάριο δύο αυτόματους πωλητές γίδινου –αυτήν τη φορά– γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Την παστερίωση του γάλακτος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αναλάβει η εταιρεία Εβροφάρμα, ενώ τα σχέδια του συνεταιρισμού κάθε άλλο παρά εξαντλούνται στα δύο ΑΤΜ. Στόχος είναι η απευθείας διάθεση στον καταναλωτή εξαιρετικής ποιότητας φρέσκου παστεριωμένου γίδινου γάλακτος να επεκταθεί, επιτρέποντας στους παραγωγούς να καρπωθούν οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ο γαλατάς γίνεται αυτόματος

Μέσω των αυτόματων πωλητών, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται φρέσκο ποιοτικό γάλα σε ανταγωνιστικές τιμές, 24 ώρες το 24ωρο. Το γάλα συλλέγεται από τις φάρμες, παστεριώνεται και διατίθεται στους αυτόματους πωλητές σε λιγότερο από 24 ώρες, διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του.

Το εγχείρημα της απευθείας διάθεσης γάλακτος μέσω ΑΤΜ αγκαλιάζουν σταδιακά όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Εκτός από την Ιταλία, όπου το δίκτυο των ΑΤΜ καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια, στις ουρές των αυτόματων πωλητών μπαίνουν οι καταναλωτές σε Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Αυστρία και Ολλανδία.

Νατάσα Φραγκούλη