Φροντίζοντας τα πουλιά της πόλης μας

Ένας designer από το Λονδίνο φιλοδοξεί να κάνει τα αφιλόξενα αστικά κέντρα πιο φιλικά στα πτηνά

Φροντίζοντας τα πουλιά της πόλης μας

Δύσκολη η ζωή για τα πουλιά των πόλεων. Πολλά είδη πουλιών έρχονται στις πόλεις για να αναζητήσουν τροφή. Οι σκουπιδότοποι συγκεντρώνουν πουλιά που διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις για να τραφούν, καθώς αναζητούν σε αυτούς λίγη τροφή να βγάλουν τον χειμώνα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, τα σπουργίτια –κάποτε τόσα πολλά που αποτελούσαν μπελά- σήμερα βρίσκονται σε παρακμή εξαιτίας της αστικοποίησης που έχει εξαντλήσει τα έντομα που τρώνε. Βέβαια, η αστικοποίηση δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτραπεί. Γι’ αυτό οι λάτρεις των πτηνών επιθυμούν να κάνουν τις πόλεις λίγο πιο φιλόξενες. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το The Nest Project, του design studio με έδρα το Λονδίνο. Το project – που είναι ακόμη στη φάση του σχεδιασμού- αφορά στην κατασκευή πολύχρωμων σπιτιών για τα πουλιά που θα μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στο αστικό περιβάλλον, τοποθετημένα πάνω σε κολώνες, φανάρια και πινακίδες.

Δημιουργός Robin Howie εξηγεί στο Wired πως εμπνεύστηκε την ιδέα: «Συνειδητοποίησα πως αυτή η μικρή ξύστρα για μολύβια που είναι σαν σπιτάκι μπορεί να ανασκευαστεί. Αντί λοιπόν να είναι απλώς ένα αντικείμενο πάνω στα γραφεία, θα μπορούσε να γίνει το μέσο που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κατασκευή μιας αληθινής φωλιάς για αληθινά πουλιά στις ίδιες τους τις γειτονιές». Οι «φωλιές» του Howie λειτουργούν ως εξής: οι συμμετέχοντες προμηθεύονται ένα σπιτάκι στις διαστάσεις μιας μικρής διακοσμητικής γλάστρας μαζί με τις οδηγίες συναρμολόγησης. Αυτό όμως λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν ξύστρα και τα ξύσματα είναι αυτά που με τη σειρά τους θα αποτελούν το υλικό από το οποίο θα φτιαχτεί μέσα η φωλιά. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν την τοποθεσία τους σε μια βάση δεδομένων και να ανεβάζουν φωτογραφίες και αναφορές από τη δραστηριότητα που συμβαίνει σε κάθε «σπιτάκι».

Φροντίζοντας τα πουλιά της πόλης μας

Η κατασκευή όμως μπορεί να συνδεθεί και με καλώδια, καθώς θα υπάρχουν και σπιτάκια με ενσωματωμένη κάμερα, δίνοντας τη δυνατότητα όποτε γίνεται κάτι μέσα στη φωλιά, ο ιδιοκτήτης να τουϊτάρει απευθείας το συμβάν. Ο Howie αποκαλύπτει πως αν σε πρώτη φάση καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον ινστιτούτων, όπως σχολεία και πανεπιστήμια, μετά σκοπεύει να ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να υλοποιήσει την ιδέα του. Κι όπως γράφει ο ίδιος στο site του: «Οι φωλιές είναι σπίτια για τα πουλιά αλλά και αστικές παρεμβάσεις για τους ανθρώπους- υπογραμμίζουν τη θέση της φύσης στον αστικό καμβά».