Σε ιστορικά χαμηλά οι φετινές τιμές της ποικιλίας Ορτανίκ

Mεγάλος όγκος τουρκικών (αλλά και κυπριακών) μανταρινιών κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά

Σε ιστορικά χαμηλά οι φετινές τιμές της ποικιλίας Ορτανίκ

Πλήγμα για τα ελληνικά μανταρίνια ποικιλίας Ορτανίκ –που συγκομίζονται αυτή την περίοδο– αποτελεί το ρώσικο εμπάργκο για τα τουρκικά προϊόντα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μεγάλος όγκος τουρκικών (αλλά και κυπριακών) μανταρινιών κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πολύ η ζήτηση για τα ελληνικά που εκ των πραγμάτων είναι ακριβότερα.

Για την φετινή πορεία των ελληνικών μανταρινιών μίλησε στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, ο οποίος μας ανέφερε: «Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου, τα μανταρίνια ποικιλίας Ορτανίκ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά το εμπορικό τους κομμάτι. Οι τιμές παραγωγού καταγράφουν μεγάλη μείωση, ενώ μειωμένη είναι και η ζήτησή τους. Ειδικότερα, οι τιμές ξεκίνησαν στα 24 λεπτά και σήμερα έχουν κατρακυλήσει στα 7-12 λεπτά το κιλό. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι η τιμή παραγωγού στο μανταρίνι Ορτανίκ δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από 23 λεπτά το κιλό».

Και προσθέτει, όσον αφορά την ελληνική παραγωγή: «Στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας παράγουμε περίπου 15.000 τόνους σε ετήσια βάση και άλλα τόσα παράγονται και στην υπόλοιπη χώρα».

Χαρακτηριστικά

Ο καρπός της ποικιλίας Ορτανίκ (Ortanique) έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα πλακέ ή αχλαδόμορφο (με την ανάπτυξη του λαιμού). Ο φλοιός είναι λεπτός, δερματώδης και δεν αποσπάται από τη σάρκα αρκετά εύκολα. Ο χρωματισμός του, κατά την ωρίμανση, είναι πορτοκαλοκίτρινος. Έχει περίπου 10-12 καρπόφυλλα. Η σάρκα έχει πορτοκαλί χρώμα, είναι χυμώδης και γευστική. Είναι ποικιλία μεσοπρώιμη έως όψιμη και μάλλον πολύσπερμη. Ο καρπός της διατηρείται καλά πάνω στο δένδρο μετά την ωρίμανση. Σαν δένδρο είναι μέτρια ζωηρή, μέσου έως μεγάλου μεγέθους, σχεδόν χωρίς αγκάθια και πλαγιόκλαδη. Θεωρείται παραγωγική.

Χρήστος Διαμαντόπουλος