Χανιά: Μέτρα για τον περιορισμό ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων

Παράταση στα Σχέδια Βόσκησης έως το 2021 με τροπολογία του ΥπΑΑΤ

Στη συγκρότηση επιτροπών παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων προχωρούν οι δήμοι στα Χανιά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της βόσκησης χωρίς επιτήρηση.

Όπως μάλιστα συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25/1 στην αντιπεριφέρεια Χανίων, οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί εντός τριών μηνών.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη συμμετείχαν ο Διευθυντής Αστυνομίας Χανίων Ταξίαρχος Μανώλης Γεωργιακάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εκτιμώντας ότι η ανεπιτήρητη βόσκηση στο νομό είναι μεν σημαντικό πρόβλημα, αλλά έχει εντοπιστεί ότι αφορά ένα μικρό αριθμό κτηνοτρόφων, ο κ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι θα τηρηθεί πιστά η ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως επισημάνθηκε εκτός από τη συγκρότηση των επιτροπών ανά δήμο βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η ίδρυση ενός χώρου συγκέντρωσης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με ευθύνη όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως τονίστηκε, κατά τη σύσκεψη, στους ιδιοκτήτες των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων θα βεβαιώνονται διοικητικά και ποινικά πρόστιμα από τις αρμόδιες επιτροπές, όπως ορίζει η νομοθεσία. Επιπλέον, οι παραβάσεις θα διαβιβάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εφαρμοσθούν οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις, που επιβάλλονται και με απλή μήνυση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης «είναι αδιανόητο ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων να δυσφημούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, που τόσα προσφέρει στην οικονομία του τόπου, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ