Χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΥπΑΑΤ και «ανακτήσεις» στην ομιλία Αποστόλου για τον προϋπολογισμό

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΥπΑΑΤ και «ανακτήσεις» στην ομιλία Αποστόλου για τον προϋπολογισμό

Στην πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή (στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε: «Αναρτήθηκαν ήδη από το μεσημέρι τα Προσωρινά Δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα».

Και πρόσθεσε: «Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τη βασική ενίσχυση, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 1,2 δις, θα είναι το 90%, δηλαδή 1,1 δις ευρώ, που αποτελεί το 50% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης.
Σ αυτά θα προσθέσω μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014.
Με άλλα λόγια η ύπαιθρος θα ενισχυθεί αυτές τις ημέρες με το ποσό των 1,3 δις , πράγμα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα:

  1. Πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει επαναπροσδιορισμός όλων των δικαιωμάτων (μιλάμε για 720 χιλιάδες δηλώσεις ),
  2. Στις περισσότερες χώρες δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές . Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λ.π. δεν θα πληρώσουν εντός του 2015 ή άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η πιο οργανωμένη αγροτική χώρα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία κ.λ.π. θα πληρώσουν εντός του Δεκέμβρη και
  3. Τα ποσά της νέας ΚΑΠ, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα.

Για τις ανακτήσεις

Όσον αφορά επίσης το θέμα των ανακτήσεων που τις τελευταίες ημέρες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην καταιγίδα που αντιμετωπίσαμε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο, τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. ή την πλήρη ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο.

Μας έχουν επιβληθεί δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) συνολικού ποσού 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και καταλογισμοί 1,1 δισεκατομμύρια και έπονται εξαιτίας τους κι άλλα.
Αυτή την κατάσταση βρήκαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε.
Τι κάναμε για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα;

Για τα πρόστιμα που είχατε αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώσαμε ήδη την πρώτη δόση ύψους 311 εκατ . κι ακολουθεί η συνέχεια κάθε χρόνο.

Για τους καταλογισμούς μετά από σκληρή μάχη μειώσαμε τα ποσά σε πρώτη φάση (έχουμε καταφέρει πολλά σ΄ αυτό το επίπεδο, ), αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιστραφούν από τους ίδιους τους αγρότες τα υπόλοιπα ποσά, αλλιώς η χώρα απειλείται με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και με ημερήσια πρόστιμα.
Μας επισημάνθηκε δε η αδιαφορία που δείξατε μέχρι σήμερα, η οποία όξυνε τη κατάσταση (καταθέτω τη σχετική επιστολή).

Γι αυτό και αναγκαστήκαμε να φέρουμε νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος4002/11, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βέβαια ξεκαθαρίζω ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, όπως σας είπα και σε πρόσφατη ομιλία μου στη Βουλή, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα επί θητείας μου, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Και ας έρθουν τότε οι συνάδελφοι της Ν.Δ για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 421 εκατ. και το πακέτο Κοντού 108 εκατ., αλλά και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ για το πακέτο Μωραϊτη ύψους 500 εκατ ευρώ προς τους συνεταιρισμούς, ας έρθουν λοιπόν τότε να ψηφίσουν με το δίλημμα να αναζητηθούν τα αντίστοιχα ποσά ή να τα φορτωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος με νέα πρόστιμα.
Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να ανατρέψουμε απαιτήσεις και προβλήματα, με βάση ένα συνολικό σχέδιο άμεσης ανακούφισης και μεσοπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης».