Χ. Κασίμης: Έτσι θα τρέξουμε το ΠΑΑ 2016

Ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής μιλά αποκλειστικά την «ΥΧ»

Στην ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου παραγωγικού μοντέλου, που θα δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας, προχωράει το ΥΠΑΑΤ, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου, Χαράλαμπος Κασίμης. Με στόχο την γρήγορη -αλλά όχι πρόχειρη – έναρξη του νέου ΠΑΑ, ο κ. Κασίμης δίνει αφενός το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης των μέτρων για το 2016, αφετέρου και της αποπληρωμής των δικαιούχων που εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσον αφορά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

Συνέντευξη Χαράλαμπος Κασίμης στην Ύπαιθρο Χώρα

Πρώτη συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ. Ποιο το συμπέρασμα;

Ήταν μια συνάντηση με στόχο να εκθέσει, αν θέλετε, τη θεσμική προετοιμασία που έχει γίνει για την έναρξη του προγράμματος, να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης, και κυρίως να παρουσιαστούν τα κριτήρια επιλογής, τα οποία είχαμε διαμορφώσει. Η αποτίμηση είναι εξαιρετικά θετική. Τουλάχιστον, αυτό είναι το μήνυμα που πήραμε από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν τη διαδικασία. Θετικά είναι τα σχόλια και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχα την ευκαιρία, συνομιλώντας μαζί τους, να επιβεβαιώσω τη θετική τους αξιολόγηση.

Έχει χτιστεί μία σχέση επικοινωνίας, η οποία οδηγεί τη δουλειά, μέσα από μια διαβούλευση, στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Επιπλέον, αποτυπώθηκε η αγωνία για τη συντομότερη δυνατή έναρξη του προγράμματος. Παράλληλα όμως, σημειώνοντας -όπως είπα, κλείνοντας το πρόγραμμα- γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Θα ξεκινήσουμε αυτήν τη χρονιά με τα μέτρα, στα οποία έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία από το παρελθόν. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η προδημοσίευση για τους νέους γεωργούς, ώστε να κάνουν τη δήλωση ΟΣΔΕ, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο. Εκτιμούμε ότι αυτό το μέτρο θα προκηρυχθεί μετά το καλοκαίρι, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Ξέρετε, υπάρχουν παράμετροι, οι οποίοι μπορούν να καθυστερήσουν λιγάκι. Πάντως, το πιο κρίσιμο ζήτημα για τους νέους γεωργούς είναι να κάνουν την δήλωση ΟΣΔΕ.

Μέσα στον Απρίλιο –ήδη έχουμε κάνει μια διαβούλευση– θα βγει η πρόσκληση για την υποβολή των φακέλων για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης καθώς και η επιλογή αυτών, οι οποίες στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα σε σχέση με το Leader.

Είναι, ακόμη, τα Σχέδια Βελτίωσης, οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες, αν το θέλετε, ταιριάζουν και με τους νέους γεωργούς, το μέτρο που αφορά στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, κ.ά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε προσπάθεια να προκηρύξουμε και άλλα μέτρα. Αλλά, επειδή μου αρέσει να βαδίζω περισσότερο σταθερά και χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που ενδεχομένως δεν θα γίνουν, περιορίζομαι σε αυτά που εκτιμούμε ότι θα είναι μετά βεβαιότητας προκηρυγμένα μέσα στο 2016.

Συνέντευξη στους Γεωργία Μπόχτη και Νίκο Λάππα

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί