8/1/2015 φύλλο 10

γράφει ο Μπιστικός

Μπιστικός

– Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές τις γιορτές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν χαλάρωσαν… Μαθαίνω ότι τα τηλεφωνήματα μεταξύ των αγροτο συνδικαλιστών πήραν «φωτιά» τόσο για ευχές όσο και για το πώς θα οργανώσουν το ποδαρικό, που ετοιμάζουν στην κυβέρνηση με δυναμικές κινητοποιήσεις.

– Στο «στρατόπεδο» του Βαγγέλη Μπούτα, αλλά και σε αυτό της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτών και της Πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα θα είναι καυτό. Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις των αγροτοσυνδικαλιστών αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Μένει να δούμε, λοιπόν, ποιος θα κόψει πρώτος την «κορδέλα» έναρξης των κινητοποιήσεων.

– Ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική γραμμή για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης. Αυτό μαθαίνω από αγρότες της Πρωτοβουλίας, που τον συνάντησαν την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Οι παραγωγοί δεν έλαβαν καμία δέσμευση για τα ζητήματα που τους καίνε. Του διεμήνυσαν, πάντως, πως τίποτα δεν θα μείνει όρθιο με τον τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, που φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, αλλά και τις αλλαγές που έπονται στη φορολογία.

– Δεν είναι ζόρικα τα πράγματα μόνο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που καλείται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Ζορισμένοι είναι και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ήδη, στη Φθιώτιδα αγρότες έστειλαν το μήνυμα ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα είναι ανεπιθύμητος. Τη στάση αυτή, όπως μαθαίνω, σκέφτονται να κρατήσουν και άλλοι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας.