Αρκετά προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Αρκετά προβλήματα από την κακοκαιρία

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε το τελευταίο 24ωρο όλη τη χώρα, ενώ και για σήμερα Κυριακή (17/1) κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές, τα χιόνια, οι ισχυροί άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (17/1) υπερχείλισε ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο της Λέσβου από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το νησί. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Ευτυχώς η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα,όπως ζημιές σε περιουσίες.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους του νησιού όπως στην εθνική οδό στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας από κατολισθήσεις, ενώ αποκαθίσταται και η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.
Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

Χιόνια στην Ήπειρο

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα της Κυριακής (17/1) δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Άρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Στην Τοπική Κοινότητα Αμοργιανών, στον Δήμο Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πυροσβέστες συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου που είχε αποκλειστεί λόγω της βροχόπτωσης σε ποιμνιοστάσιο.

Αττική

Αρκετά προβλήματα δημιούργησε και στην Αττική η κακοκαιρία και κυρίως οι ισχυροί άνεμοι. Από το Σάββατο (16/1) έως σήμερα Κυριακή πρωί (17/1), στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έγιναν συνολικά 164 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους καθώς και για κοπές δένδρων.Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Βόρεια Προάστια και ειδικότερα στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία.

Λιμάνια

Ομαλοποιούνται σταδιακά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν σε πολλές περιοχές από χθες οι ισχυροί άνεμοι.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο. Στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνα-Πέραμα τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με έγκριση του πλοιάρχου.Επίσης,άνοιξαν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα,Ρίο- Αντίριο και Κεραμωτή- Λιμένας Θάσου. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα ,Ηγουμενίτσα Λευκίμμη και Κυλλήνη-Ζάκυνθος. Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Προσκρούσεις πλοίων

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Σάββατο στα λιμάνια της χώρας προκάλεσαν προσκρούσεις σκαφών, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, σε σκάφος που ήταν δεμένο στο λιμάνι των Μεθάνων, έσπασαν οι κάβοι πρόσδεσης του με αποτέλεσμα την συνεχή πρόσκρουσή του στο λιμάνι. Στελέχη του λιμενικού και της ακτοφυλακής που μετέβησαν στο σημείο διαπίστωσαν  ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σκάφος και στο λιμάνι ενώ δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Στο λιμάνι του Περάματος δύο σκάφη που ήταν δεμένα, προσέκρουσαν το ένα πάνω στο άλλο. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ενώ δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας ενημερώθηκε επίσης  ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποκόπηκαν οι κάβοι πρόσδεσης πλοίων τα οποία ήταν δεμένα με αποτέλεσμα κάποια να προσκρούσουν μεταξύ τους, ενώ άλλα να προσαράξουν. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ